澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
我都係掙扎緊呢兩間
係唔係黑工?飲食業真係超多黑工
果陣洗碗對手經常浸水,戴厚手套會冼 速度會慢,戴薄手套會穿,指甲果陣狀況好差,成日會斷,手皮又乾洗完仲要整乾,又唔可以用太多乾布因為都係成本黎都俾人小
一開始做過幾個月黑工,11蚊包食又試過,12蚊包食包野飲又試過,跟住做farm 做廠9成9都係白工,再之後搵到需要掂f&b 已經係白工,但洗碗洗廚房都係辛苦,寧願做廠好過穩定又唔算辛苦,早班變咗成日好多時間用行下coles kmart 買下lego 返屋企砌真係爽
諗住幾時出發,我暫時預計下年七月開學,但咩都未整,資料搜集一大堆
讀邊科?
如果唔打算返香港發展應該簡平啲個間都可以
不過最好係當地大學
Hi 由我巴
我3月收到vic 190 nomination, 3月尾lodge visa 同出左police check request (health check 之前已經pass 左),話寄cncc 去香港嘅澳洲領事館就得,4月頭托屋企人交左cncc request (因為我人在澳洲),但仲未批visa, 之前問左hk police 話4月22已經寄左cncc去領事館,我send email問澳洲DHA 有冇收到佢一直都無覆,想問現階段除左等係咪無野做到?我怕寄失 澳洲嗰邊收唔到。Thanks!
我試過
都係只有等
chartership 唔會幫你攞到pr
去讀書先會
我都好糾結要唔要揀咩八大
名牌大學到底有無必要
諗住讀data science, 聽講澳洲都需要呢類人
但data scientist 唔知係唔係大公司先要
大公司又係唔係好似香港咁名牌大學優先
btw,香港讀數真係食得屎,不被尊重行業
由我巴點睇去個邊讀社科例如international studies 嘅出路
唔清楚。

突然間諗應該喺嗰邊讀English course定跟返自己有興趣嘅major
或者搵間大學係差0.5分可以offer你讀10-20個禮拜Academic English再駁上去讀主課/你有興趣既major。
想問下呢個情況會唔會影響到批482 好擔心
應該係取決你T1開學時有無已經攞到學生簽證。
如果申請讀second degree 有冇可能?定其實可以一試申請master
如果你只係擔心成績唔夠所以唔收你讀master的話,唔使擔心肯定會有大學收你master。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞