澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
宜家澳洲旅遊業有冇好番d
多番旅客?
睇職業,大部份唔使,有d要
我諗有之前六七成既
澳洲經濟幾好咁
想問如果student visa完之前申唔申請到485 bridging b?因為想返香港一陣但8月中就完student visa
有冇Brisbane 巴絲share吓UQ QUT有啲乜嘢優劣
想讀business related嘅master
UQ除咗係GO8之外,仲有啲咩特別優勝嘅位?
感激感激
campus大d多d野玩
但偏d
Queensland黎講分別不大
如果返香港做野應該UQ個名響d
UQ campus 大啲靚啲 QUT 偏細 u life 會差啲
如果你係讀allied health 架話讀邊間都一樣 有牌就得
QUT 學費仲平一截
Business 我唔清楚 但係你將來唸住要翻香港嘅就揀翻UQ 始終都叫做8大
但長留澳洲架話兩間分別唔大 local 著重經驗 唔會理你讀邊間
想請教一樣野
小弟係RN 已經用BNO5+1去佐英國半年
但其實我係鐘意澳洲多啲啲 有諗過入佐籍之後再去澳洲

我宜家有英文試嘅成績
想請問兩年內我係咪可以同ARPAH register佐先
如果之後真係決定再去澳洲 到時再申請ANMAC?
可以。
可以AHPRA ANMAC一齊搞。
但點解我上網睇話bridging visa要等student visa完左先可以apply既?
咁係咪我只可以8月中student visa完左再apply 485同bridging b?
但點解我上網睇話bridging visa要等student visa完左先可以apply既?

Source?

咁係咪我只可以8月中student visa完左再apply 485同bridging b?
當然唔係,485要係student visa完之前遞交上去。遞交後一般馬上會有Bridging Visa A,你要出境再返黎的話就要比錢A轉B,轉既手續就學生簽證完前完後都可以做。
有無可能係因為我就算申請左485 bva都要係student visa完之後先active
而bvb就要有bva先可以apply 所以變左要等student visa完左先?
由我巴
如果去讀2年master ,想問要拎到485visa係咪一定要讀full time porgram?
因為budget有限,驚讀full time無時間打工賺生活費
唔會,technically 係轉一個 inactive A to inactive B,所以按你既情況一active就會係BVB.
咁如果假設我申請bvb係student visa完之前離境 咁我student visa完個陣係境外bvb都會自動active?
巴打我想請問下你女朋友邊行?有幾多分?等左幾耐有visa?
感謝
Geelong Gold Coast 嗰啲? 唔知Wollongong 算唔算
會的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞