澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
請問如果例如我係護士,我fg未喺香港做夠兩年就想過黎執業咁係咪一定唔得?thx
482唔係就係可以入hk stream咩
你要做夠唔知3定6個月先轉到牌
你要過黎執葉係睇你拎唔拎到牌
學歷如果你係degree 定 hd 都有影響
Practice 好似450hr 就夠
上ahpra 可以做self check ,之後跟住做就無錯
由巴你好,計畫岀年去西澳讀Occupational Therapist,請教下:
1. OT係唔係一畢業就可申請190? OT由申請到invite幾耐?
2. 我估自己得75-85(已包括州擔保5分),幾多分穩有?
3. 190 後係咪即時有child care subsidy ? 因為有個BB,我都上官網無寫有冇waiting period。

謝謝
唔係,呢個係邊度聽返黎?
唔需要,香港既Bachelor of Nursing係可以直接澳洲承認,唔需要額外工作經驗。

https://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/Accreditation/IQNM/Before-you-apply/Meeting-the-registration-requirements.aspx
1 應該係。2年後返黎問。
2 2年後返黎問。
3 係。
上網見到

482簽證短期類別(Short-term stream)的額外要求:
只能續簽一次,無法轉永居簽證。
清你喺澳州?我香港 u degree黎嫁。你指嘅拎唔拎到牌係香港牌?拎到加450hrs就可以過澳州?
拎牌還拎牌
黎澳洲還黎澳洲
兩樣野唔好撈亂

拎牌條件係果年要有最少450hrs practice
不過見人講過話唔夠兩年經驗可能會嚴格d
所以你而家係應該去ahpra 試下搞個牌,考英文/交文件都要幾個月啦
ok thanks
HK Stream
有好多因素
分數係其一又有d 州對某啲職業特別有需要
有冇最近申請AHPRA嘅巴絲
大家online upload文件之前,去邊度搵人搞true copy? 去葉謝鄧成千幾蚊一張
而家應該得兩三樣文件要certified
照比啦
卿姐都走埋 無乜邊個會簽
呢句應該係HK Stream出黎之前先係。

Anyway 482幾個streams都可以行HK Stream.
多謝哂
唔關澳洲事 但係唔好覺得個boot camp 會好有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞