澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
想問本身香港讀完BBA bachelor 做左幾年唔係BBA related既工

想過去讀cert 3 cert 4 Cookery + diploma of hospitality (整個package 為2年)

會唔會都易批student visa?

唔該哂!
唔會。
由我巴點睇去個邊讀社科例如international studies 嘅出路

我考咗好幾次Ielts都差0.5先fulfil7777讀social work
突然間諗應該喺嗰邊讀English course定跟返自己有興趣嘅major
想問下我舊年T1 2021 offshore開始讀master
但因為唔想online 讀,只係讀左一個sem,
T2申請左leave of absence, T3 應該唔係compulsory 要讀,所以今年先飛過嚟澳洲繼續讀T1 2022

啱啱仔細啲睇張visa 話唔可以gap多過2個月
或者LOA唔可以多過6個月
但係學校T3嗰陣時又冇要求我resume返,

想問下呢個情況會唔會影響到批482 好擔心, 已經洗洗濕左個頭
關482咩事?
應該係485先啱
全online 唔得架, 最少要18個月 physically onshore 讀
讀master啦梗係 你唔係去最top果堆大學既話,2nd low都夠啦
自從係whs做過F&B, 發誓以後都唔會再做
做飲食業果段時間我已經洗突咗一世人應該洗嘅碗碟數量
出黎做野一段時間
讀master仲睇唔睇以前成績
定睇工作經驗
問過agent好似咩都send
諗住UNSW, USYD之類
唔係極差既話 應該都無乜問題,始終大學既master都係搵錢野
識人third hon都入到uts unsw我估大部分科都係2nd low就得
當年1st hon但好多年前咩都唔記得晒
唔洗驚 你一定勁過好多人

我都做左幾年野 宜家係澳洲讀緊master,d group work成日random分組,次次都有幾個係廢到仆街
想集思廣益,掙扎緊讀Uni of Adl定Uni SA, 兩科讀嘅野差唔多但學費兩年相差十萬,究竟8大個名留係澳洲做野值唔值十萬呢
定目標為本拎到畢業證書等做PR, 慳返呢十萬好呢

Uni of Adl
UniSA
General 嚟講澳洲本地工作經驗比名氣重要
呢個真
本地工作經驗同埋係咪好大機會攞到PR先係最重要
所以就算末搵到本行都要搵啲嘢做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞