澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
[member係間華人中大型wholesales 做緊 番9放5點半 好撚hea長期遲半個鐘番準時收工[/member]
今日自己search過吓
都有見到一兩個2023年audit graduate嘅工
不過冇寫明人工 glassdoor見人寫62000-67000
不過sample size好細
Entry level真係會有咁高?

另外如果我住cbd
一個禮拜800aud搞唔搞得掂
(500rent 200grocessary 50bills 50transport)

同埋而家香港人申通482自動升到5年居留
咁我係咪應該揀Short-term stream最平最快搞到

感謝各位留意
專d既entry role 6x k差唔多啦,cbd兩房單位好似7-800幾都有,500你同人share夠哂有突
Around 60000應該有
呢邊$60000 entry level算正常人工
$200 grocery per week可能難搞啲
想住cbd既$500搵多個人夾租屋就一定夠
同埋我覺得唔需要住到太近CBD
週邊suburb去CBD 都係15-30mins
但租可能平$150-200 per week
當然depends on你邊個city
租金syd>mel>bne
有車牌既慳返啲錢買部錢七出入好過
482 會計entry level offshore 好似唔易搞
Audit同account分別係咪唔大
Go8但唔係top5
睇下你想行咩career path
呢邊financial accounting個情況同香港有啲似
大firm啲accountant好多都係CA加audit firm出身
Audit firm經驗對條path應該有啲幫助
由我巴打,我52歲,乜簽證都係無行
不過我老母,家姐係悉尼
想去住陪老母最尾幾年,有 multi entry visa旅遊

不過想去到搞IT生意,冇咁悶,或者試下揾IT工,希望有擔保
1.搞生意,唔要佢簽證,外國人點搞?
2.真係揾到老細擔保,係咪都超齡?
希望由我巴幫手度下,點行最好?揸旅遊visa都可以住,不過日日飲飲食食,好悶
係香港同日本返過工,澳洲相對上真係天堂level

我係香港做過幾年工程consulting 間間公司d人都係日日鬥ot咁款。黎到澳洲呢邊 做返同一行,見d同事幾乎日日都係夠鐘就即走
想問下拎到485之後,如果打算搬但都係去regional,咁個3年時間會唔會重計?定係一定exactly 要晌同一個州/地區3年?
其實都係一般會計(?)咁 打算做住考cpa
如果考到上癮就考埋cfa

冇話想入某間公司 做acct/audit都冇所謂
本身讀會計都係為賺錢唔係興趣
最多就係希望將來做到partner有機會用吓日文
間中又去吓日本咁
聽你地講完我真係冇哂動力喺日本搵工
佢地個就職活動文化又閪又唔係高人工
仲要ot到爆
1 睇本身case情況。如果GTE夠強的話可以一齊申,otherwise就之後先申請subsequent。
2 唔一定,佢地要搞簽證時先join OSHC都可以。
當然有。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞