澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
我除咗自己寫既文件之外,其他一律都整咗certify true copies (cert / id / passport / 信 / 證明 都整咗)
之前遞左EOI SA
而家見VIC開offshore, 係咪遞埋VIC ROI 同update EOI加埋VIC就得?
大獲岩岩submit左但咩文件都冇certify
以為申請189/190先要
巴打我同你一樣,之前申請visa 500同埋加partner入student visa 都係冇Certify 過d document (除左自己作個份love story 之外)

我見到佢得transcript 寫到明要certify 而其他冇寫,所以就冇certify 過d 文件就咁upload

如果重新certify 過所有文件之後就咁upload 做additional document 好似會搞到成個application 勁混亂
唔知佢地理唔理 我申請partner 費事有咩冬瓜豆腐 做足哂費事夜長夢多
Bond
hall full晒
定時有post realestate既盤出黎 心諗有撚用咩 都唔會搶到
會計通常要幾分? 190/491既話?
未有covid 都好似講緊90-100+
有covid 就onshore 90-100+
有d州係果邊讀完書graduate scheme 491就低分d
或者onshore 有工作又會易d

都係果句每個州唔同,同埋搵big4 internal transfer /sponsorship 應該仲易
我仲要offshore 無係澳洲讀過書/做野
即係就算491加多15分我都唔夠
Big4 都唔係好肯做sponsor, 即刻reject 你。 明明係同一間firm 同一條team做都reject
巴打邊間big4
我見linkedin入面好多pwc job寫住visa sponsorship available唔知係咪流既
下面會寫住個no字
有d寫左Yes / 無寫yes定no我都報過
第二日就彈封email黎reject左 (我既exp絕對fit佢既requirement, 因為我係 PwC HK同一條team做過, 上年先走既
巴打介唔介意TG傾下
https://t.me/lalala4562
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞