澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
你係咩case
我之前報master無考IELTS都批到500
我報cert iii + cert iv + diploma 炸

岩先諗番起張CoE有寫take到學校個English test
可以。
5-7年,取決去邊個城市同中間申請簽證既等待時間。
Immi係咪之後都一定要我考佢指定?
咩意思。有就填,無就唔填。

定之後我俾張HKALE / 大學張cert都可以係一種proof?
唔可以。
5月頭申請既500終於批左
弓起
Ching 幾時開學?
下下個星期 可能真係會睇開學日期黎批?
有冇做會計嘅巴打分享吓辛唔辛苦
話說小弟早幾年澳洲嘅大學商科畢業
之後去咗日本追逐夢想學藝術

下年就grad 藝術搵唔到食諗住做返會計
考慮緊留日本定申請482返澳洲好
全世界有咩工唔辛苦

利申 澳洲會計狗
有機會
我25/7 開學 岩岩都批左
飛唔飛得切?
Sorry
想知peak season大約幾點放工
我喺香港做過一年左右 有時十一二點先走得
由我巴你好
請問如果申請 500 時我計畫先行去讀書 老婆同仔遲1年先過去 洗唔洗第表時加晒佢地做 dependants 定係之後再加? OSHC 洗唔洗一開始就買晒cover 全家? 定係可以買single 先然後黎之前追加 dependant 嘅 coverage?
Thank you
其實一早買機票 但改左幾次 宜家應該開學前一兩日飛
Big4/2nd?
澳洲無PR好似難啲入entry level position
多數請local
呢邊我見annual audit返8收6左右
我諗唔會好似香港咁痴線
日本易唔易留低
2nd tier都唔係
我啱啱問個留咗喺澳洲嘅大學舊同學
佢話會計都4點收得工

屌你老味我而家搵日本會計工
9-6再包每個月45個鐘ot(有時要返星期六日)先大約2657aud
扣埋保險 稅 等等雜費每個月2125aud左右
如果我係揀做會計留嘅話
要三十歲前年薪400萬yen以上
再考日本CPA同另外一兩個國家資格
儲夠分申請高度人才永住
咁就可以做1年野就申請到
否則要5年
嘩...日本職場文化真係難頂
聽你咁講人工都唔高
澳洲work culture相對係比較友善同埋人工高d
不過個人鐘意係日本生活多過澳洲
始終文化相近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞