澳洲移民 你問我答 (27)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
好似加到200,000配額?
要怪就怪自己點解唔早啲入
邊個叫你辭職?immi叫?
同埋人哋講明一定批你?幾時前批?

我就等咗三個半月啦
master會快過tafe果類
我二月搞 一星期就批,遲少少apply就搞兩三個月,都唔講immi成日process左d遲apply先過早apply既

其實澳洲自己都認左processing time咁耐係唔合理,本身immi都係建議applicant開學前兩個月先申請,唔知你起哂鋼做乜春
我單人等左差唔多兩個月都無有消息,25/7開學
可能要轉online 上住先
其實如果有留意都知道三月開始大塞車,如果咁樣樣都要照樣辭職嘅冇得講㗎喎

後半部份啱呀澳洲自己都認咗唔合理,但係佢認之後都係同你講我會請人同調人返去囉,同埋我覺得移民局本身係建議你開學前兩個月申請,但係係咪留意到呢個情況應該要學識變通,咁樣樣都要辭職真係幫你唔到
仲有樣嘢人哋冇欠你地,唔好話人濕9啦

呢樣嘢計法最多互相供求
IMMI Home Affairs都出左個表,話要等4-6個月
呢樣嘢都係agent同我講
點解有PR先?
家庭團聚可能要等10年以上
你自己有無check下自己嘅舊passport
由出生至今都要check

確認一下自己有無用過PR visa 入境
我覺得佢地剩係成日批visa唔跟次序,已經夠濕鳩

不過大家都係等得耐上黎呻,你下下講 如果夠早申請就無事、有留意開就一早知, etc.,其實都無乜意思啦,加上始終個個人既情況都唔同
你係咪申請埋屋企人?
我見啲Master如果有屋企人嘅話有啲都要等幾個月
我老母有。唔是我
一星期?
快到咁...
你果科有得online既話,reg科果時有得揀virtual classes
雖然我未有visa,但係我都暫時reg左大部分face to face
如果真係去唔到再轉哂online
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞