26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
SG你hea都無得hea. SG JP work culture唔係hea做掛的香港人會習慣到
好耐冇見!
點諗方法
明明搵第份工最簡單
你話移民就話
岩呀,但係無流動性就好易坐足幾年都唔升,廿幾歲可能覺得差別唔大,但到40歲仲係manager grade 上唔到department head 既話你就開始有中年危機,到時公司唔掂一俾人炒就會難搵返同pay 既工。
下 加得少少 又要移又要分手仲要變跑數工
咪玩啦
除非你好想離開香港 但移都唔係移中國玻掛 貪夠熱?
佢講埋公司流動性
應該想等出差3年 做張靚成績表
返黎升職
好老實講
33k真係唔多
唔值得多果幾千無左條女
要問即係自己都諗住分
樓主唔見左人
為左6K 要去新加坡做野?

對自己有信心啲

係香港随便跳一份工都加25%
我建議26k分手
佢地有打算移民就唔使上黎問啦
搵過第三份,喺香港而唔需要捽數,有晉升空間嘅
27歲 你呢份工轉工都上到30k啦;
33K你可能過一年就搵到,
為左幾千蚊離鄉別井,仲要同女朋友分手
比我會去....趁後生一定要闖下,唔係老左會後悔係香港打一世牛工
屌你老味 33K 又可以試下新環境 人一世物一世 點解唔試下

你都識講女朋友黎啫 又唔係老婆 咁都揀唔到?!唔明你尻kick啲乜?

仲有玻妹>>>>>>>唔識諗既港女

assume你唔去 到老既時候 你永遠只會記得自己點解會冇試下去闖
新加坡移民好難,唔通結婚仲每幾年搬一次國家嗎?同埋結婚好多可能係女方想生小朋友,3年後又搬嗎?新加坡又唔係特別好,地方又細又大壓力,同留喺香港差唔多。
講得結婚即係當對方係家人,咁樓主/大家嘅父母/兄弟姊妹會唔會因為見唔到面三年而脫離關係?如果咁就頂唔順要分手,佢地關係真心仲未升華到成為對方嘅家人。
睇條女重唔重要多D
有心點會解決唔到
是 我就嚟去外國讀書
LongD都接受唔到 仲話結婚
就算喺唔喺香港都好,都應該分手
去送外賣好過
去第三世界國家先加得少少
同條女分手 再留係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞