26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
唔洗交租
咁後生緊係去吓外國試吓啦,話唔定去到新加坡做一排搵到更好offer人工可以三級跳?
咪就係
條女又唔係話 你夠膽試下去吖 我即刻飛你
唔俾佢係見Long d 十個有九個會散 所以提出早啲放生大家嘅
人地講個現實出嚟
成班大男人就屌條女唔為條仔著想
$33k喺香港絕對唔係一個大數
你自己都識得講「話唔定去到新加坡…etc」
即係話根本選擇喺新加坡有好大嘅不穩定性

而樓主根本就冇plan 3年後嘅去留
無論係返香港定留喺新加坡,樓主都冇考慮到兩個人嘅關係點樣處理

女方要求分開好合理
包housing 喎
唔好將個Housing睇到咁大
當樓主回流返香港,個housing allowance唔會幫樓主R到更好嘅offer

究竟呢一份工係咪可以幫助樓主未來再去其他外國先?

如果真係要講前途

1.三年後香港嘅就業市場

講緊樓主三年後一定唔止要$35k, 究竟呢份工嘅工作經驗當樓主想回流返香港嘅時候,可唔可以幫佢叫到一個更加高嘅價錢
而係嗰一刻嘅香港仲可唔可以比到一個更加高嘅offer佢?

2.留在新加坡

如果真係留喺新加坡,長遠嚟講究竟份工/skill set/本身條件足唔足以移民星加坡?冇可能成世都係用working Visa留低。
但係再繼續留,究竟樓主係咪星加坡想吸納嘅移民專才?
(留嘅話,究竟樓主可唔可以幫女方申請visa?生兒育女嘅話,小朋友嘅國籍/教育問題點樣處理)

3.去其他國家

唔翻香港又唔留新加坡,咁究竟呢份工可唔可以幫助到樓主他日再去其他國家發展先?
(同上面一樣,女方究竟係咪可以申請到Visa同佢一齊離開香港?)

以上嘅問題樓主根本就冇考慮過,就直接叫個女方去接受自己去新加坡發展
你呢d人個腦真係坐撚住咗
前乜撚野設 依家樓主就係兩個實際情況叫人俾意見啊
真係廢鳩事同你講
散,馬拉一街明貞
你條友真係讀屎片 我講緊個前設點樣得出黎自己碌番上去睇
理解下前文後理先出黎廢up啦
真係水準低下到見唔到下限
星洲加咁少,唔值
本身同朋友傾好左下年年尾結婚

你同朋友傾好埋結婚仲駛乜理條女?
係就立刻結婚生仔唔好返轉頭
唔係過多一排知道新加坡原來啲玻妹同越南妹好正仲可以夜夜笙歌你一定會好後悔
撇除依家嘅防疫措施
其實以前每個星期五夜晚都好多人上機飛返香港星期日返新加坡
機票都係千零兩千
試咗唔得可以返轉頭
唔試就一定唔會知得唔得
想知你條女幾多歲

講得出啲咁既野
我真係唔明屌條女做咩
老老豆豆樓主講野都唔係咁好,講左兩三行成班連登仔好似好撚清楚條女諗咩,又唔諗下可能樓主表達唔好?

依家去到可以談婚論嫁,成班A0毒撚除左打飛機真係唔知咩係去到談婚嘅地步。

仲有個傻閪以為條條女拍拖都可以結婚,真係On9仔黎
聽我講,去馬。
樓主講咁多嘢都係淨係講份工 完全冇講完女朋友對你有幾重要 去新加坡啦你 放開個女仔
你能力高唔代表人哋好似你咁勁
笑死,男人要longd三年,個女人唔想等就係罪
同樣係連登,女人去exchanges肯定會比鬼仔屌
感建分
33k 真心唔值去到50K就值,繼續做住而家呢份再跳下家再搵新女

利申:年頭跳咗份23K >35K ,15個月糧 ,一個星期返一日兩個鐘頭工。每日瞓醒先出去行下見客。非AA
去到結婚都仲會諗要唔要為左份工而分手?
我係你就去 因為睇落條女對你黎講根本唔重要
唔走
工建辭
感建分
其實已經唔係錢嘅問題
如果你係有考慮過揀邊樣,不如放過條女啦好嗎?
建議樓主去新加坡做狗好過,條女值得擁有更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞