26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
給果阻止自己前途既,一定分
現職 + 分
坡妹好大波,溝過個,快走
long d問題唔淨止係冇得見
或者咩唔支持對方
而係好多時冇對方即時/實際陪伴
長久落去累積好易傷心 大家就多咗交鬧
鬧交又冇得見面和好
所以先會10對long d 9對散
叫公司加多10k自己攪掂housing
即刻變43K
條女跟埋你過去
其實邊到威脅?直接講LongD分手都唔得?
唔通等樓主on99去左外地先再wtsapp同你講我都係接受唔到啦,分手啦咁樣會仲好?
1-2萬生活水平就可以提高咗
仲有如果條仔要走去新加坡先可以多7K
香港點搵都搵唔到嘅話
咁條仔都有夠廢啦
仲要講到人生得兩個option咁

Btw你肯定係d冇拍過拖嘅窮撚
除非你好愛好愛呢條女
如果唔係 你為左佢唔去 第日成世都會怨佢害左你搞到你事業差左
心入面有條刺 最後都係離婚/辛苦成世
但呢個香港 應該好多人減人工都想離開?
見你依啲人就知咩水準啦 7k定1-2萬只係一個前設
咁係咪5 6萬 10 12萬就冇問題
如果係咁就唔係long d見唔到嘅問題而係個數字問題啦
咁已經完得啦個討論
仲係到講咩條仔係咪廢 拍拖只係人生一部分
作為另一半去到結婚階段係應該支持同睇下邊一面嘅選擇比較好
而唔係人生係咪得兩個option
佢鍾意留係香港加飛埋條女都得啦 你條傻佬就只係攬住條女大過天
學人係到講人生 最巴閉咪只係無啦啦人身攻擊

long d多數散係因為多數嘅人都好少long d好幾次
根本就冇經驗去處理一啲心理變化 除左嘈交仲識啲乜
好似樓主條女咁 一彈出黎就話要分手 仲有你啲咁嘅傻佬去附和
成班好似戴住口水巾嘅BB咁學人講愛情人生
以家樓主女朋友知道自己唔適合long d方式拍拖
長痛不如短痛 咁都要叫威脅? 你要去真係冇人逼到你
longd真係好難架 你未試過就咪話帽唔帽啦
講到好易咁 你未試過想見都冇得見嘅感覺就知
笑左出聲 睇嚟你真係唔知咩叫long d
3年可以改變好多野
你未試過longd真係唔好出聲屌人
你想分手者
又要扮晒野係為前途
去星加波!
係你班痴身痴到傻 每日唔見都好似攞左條命嘅bb仔眼中
唔好話3年 1年都覺得寂寞架啦
覺得寂寞係因為你地除左累埋落條仔條女到根本就冇其他野好做
會慢慢淡係因為你地生活本身就枯燥
唔好以為人地同你睇法唔同就等於冇經驗先得架
自大到不得之了 得你先試過long d咁
公司要求喺外地工作housing 係must啦
唔係咩benefit嚟㗎
咁都唔係威脅呀 連嘗試去大家一齊諗方法解決都冇呀
咁樣唔係威脅係乜野 有幾愛呀
得啦得啦 講埋你知啦 咪成日擺起個老屎忽樣係到講
我2年幾3年日日4 5點等佢身到番學中間果段路同佢傾一陣之後先去訓 去番工
好寂寞好淡見唔到?有心做點會做唔到呀
自己堅持唔到就話好難好辛苦
有時佢仲要考試温書我on99等到5點幾都試過
咁又點呀 鍾意佢就係體諒佢架啦
得未呀老屎忽 咁算唔算long d呀
多謝咁多位師兄回應
漏左講,33k係老底,追到數每個月會有commisson(3k-15k視乎表現)
你係想發展都唔會去星加坡啊
講緊你去到星加坡做幾多年都好,都唔包保你入籍

既然係終身伴侶,更加係要講好未來嘅發展方向
既然樓主都唔肯定去咗新加坡之後下一步點樣安排

當樓主去到星加坡發展好好飛黃騰達
咁然後係咪要女方飛過去新加坡嫁俾樓主?到時樓主嘅身份係咪可以幫到女方申請Visa留低?
到時樓主唔係星加坡公民身份,唔會有得買組屋
咁請問兩個人住邊?公司包嘅Housing係咪真係可以足夠兩個人居住?

定樓主可以好肯定咁講三年之後無論香港變成點,一定會返嚟香港?

根本樓主明顯就冇諗到咁遠嘅嘢
淨係直接同條女講要去新加坡
仲有唔好下巴輕輕話到時直接叫女方嫁過去新加坡
生唔生細路?細路未必有新加坡籍
讀書點算?送佢入比起香港更加填鴨式嘅新加坡官方教育系統
定係以樓主份$33k/mo 讀國際學校?
即係come on james
去新加坡溝女好過
C. 26k 分手
正常外國有機會都會去
3年約唔一定要做死 做年幾可以轉工

但人工加得果25%又無relocation allowance
重要會俾人捽 數緊係不了啦
樓主如唔去新加坡,可唔可以share吓嗰份工啲資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞