26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
嘩...認真回覆
認咩真回覆,女人根本唔係考慮原因
留係香港打第40針靠啦
係香港搵份33K囉, 唔係難事
睇你依家有乜,有車有樓唔洗供咪留
生唔生仔依個選擇係可以變
如果乜都冇26k 唔洗諗生仔,走轉外國跑埋數當你平均40k 一黎多個錢,二黎有top3 經驗/ 資歷
返到香港又可以叫高d, 直in 管理層
到時起碼有得生仔依個選擇而唔係冇得你選
都要睇你個行/新公司係新加坡嘅地位

其實個個講到去新加坡就要移民/綁死係間公司到

如果你新offer嘅公司係新加坡係一個regional hq/新offer有多d regional嘅exposure嘅話

其實係一個好嘅跳板去其他hq 有新加坡呢個海外工作經驗係一個plus黎 升上去都會升得易d

如果你重視嘅係工作上嘅見識嘅話 下下齋睇人工冇乜意思

唔同行業平均人工又唔同
係度聽d傻仔講26k已經好多/得個3x 4xk就要去賣身好片面

又唔知你教育背景 career progression

如果你特登唔講嘅話 單憑你開po講嘅嘢 你只不過係尋求人地認同你飛左條女 去新加坡

就算去到談婚論嫁都唔係真係咁愛條女 其實係冇問題嘅

每個人處境唔同 你唔需要同人交代 過多幾年而家嘅掙扎都唔會再重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞