26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
3年有幾長呀 肺武到宜家都差唔多3年啦
宜家只係因為多7k姐 如果係多1-2萬 個生活水平提高左
仲會唔會覺得好大問題先
真係愛果個人 就算真係longd都唔會有幾大影響啦
會散嘅都只係愛唔夠
男就要為女諗 但女有冇為個男嘅諗過?
有冇準備好男嘅做咩決定都支持佢到底嘅決心
27歲 應該係一個男人最有野心既年齡
可能時代唔同, 依家好多人覺得穩穩陣陣先係好
新加坡
如果帶埋佢過去得唔得?即刻結婚叫嗰邊公司出spouse visa,佢去嗰邊做嘢
有得走一定走
26k現職分手
女朋友既背景? 如果佢月入50K以上, 佢走就真係唔SO
多7k
再扣返本身租屋嘅10k呢
無租屋 都要俾6k家用掛?
坡妹仲正,分。
梗係33K,新加坡咁近,一程機好快到
做3年外國經驗,返香港人工易Bargain好多
女朋友一嚟就話分手,情緒勒索,分埋最好
點解咁多人剩係睇而家個offer
睇前途嘅話點都係新加坡呢個offer好好多(唔考慮佢喺香港會搵到一樣咁有前途嘅工)

而家嗰份要等老屎忽10年後退休先有得升
新加坡直接升一級再加晉升機會大啲,你有能力嘅話10年後已經上埋management
未計你出國做過野,個身份變咗expat再郷香啲

女友方面,如果一預到呢啲野佢唯一俾到你嘅feedback就係揀佢或者分手,而唔係大家傾吓點樣先係最好嘅方法,我唔會預期同佢結婚係好事
33k 芽籠
認同ching後半部份講嘅野
講真到談婚論嫁嘅階段,但條女一黎就諗分手,到底佢係真係想同你一齊定只係驚自己無人要搵水泡?
同埋我覺得你係應該轉工,33K只係起頭,你每年再加的話條數就唔係差7K咁小,再加上新工流動大,再升就唔止咁小差距
巴打可唔可以講下個點樣成長左?
以前讀書都自己去過exchange
自己生活左半年
唔敢講個成長左
係多左個經歷同埋好似認識自己多左咁解
感建分
可能我衰太過專一
工隨時可以轉
呢份唔啱就下一份
僱主僱員大家各取所需
但係人錯過左就冇架啦返唔到轉頭
真 樓主都唔係好愛女朋友姐
如果你真係唔愛人好心放手
樓主女朋友好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞