26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
分手啦
你都覺得錢重要過段感情
33K大把坡妹埋身
ON9先留港屌支那人
d人好計較加得7k, 同要外留
但外留跟本好事, 佢地睇成壞事咪叫人唔好去
跟本後生仔就到試下唔同野,先個知適唔適合自己
講前途,行內Top3 除非預之後轉行
講錢,你啃緊老咪多7k宜家包住
講環境,坡仔宜家訓係度都過香港喇
講感情,女朋友渣話唔係結咗婚丫嘛

移民都淆,你咪留係井底囉
又得姐
完全唔計結婚問題,新工都唔係好選擇黎,壓力大又日日屌老母,有得升都無福消受啦,你黎生上身咩?

如果你話現職冇壓力兼穩加人工呀,你呢邊做卒仔都有尊嚴過新工做高層啦
你上面講完
唔揀 33k 個班
應該都係啃緊老

之後又講
剩係識睇錢?

叫人唔好去既
都係唔會移民
唔揀 33k 坡仔個班
應該都係啃緊老
點解
你揀完份高人工d既
之後又講淨係識睇錢
講緊
仲後生點解唔去拎經驗
行内Top3
仲要高啲人工
咁都唔揀?
關啃緊老咩事
行內top3好難搵?升職加個少少擺明當你水魚咋傻仔

你公司冇housing唔好講到其他人都冇啦為左慳筆租去外派真係第一次聽

淆移民真係笑而不傻仔先揀新加坡可能你冇得揀啦
同意出去見識係好
但係而家要事業愛情2選1
想上進係香港轉工應該都有機會
去到新加坡咪又係打份工
同足球員唔同
球員係dream job
樓主去到新加坡都係返工狗(dream job另計啦)
幾年係少少時間?
同埋longd好多人想維繫最後都會散
高唔高人工一件事
重點係為咗幾K會諗放棄自己plan會結婚嘅女朋友
乜咁樣係正常咩
順手移民啦
新加坡未必自由,但唔見得會惡化
香港就…
SG物價,我覺得香港7成左右
SG 33K,又唔洗驚住,個前途又好D既話,一定係去SG闖一闖
咁結完婚先去新加坡做野係咪就冇問題?
啃老慳咗啲咩 自己諗喇
可能樓主結完婚
留係度仲同屋企人住
屌 依家個問題係女方覺得long d三年唔得啊
其實出過去, 自己生活, 個人成長會快好多, 工作上career path 都唔同左, 下次見工吹都吹大d, 我見好多人嘩少少錢要外留係搵笨, 我會睇係一個機會

但如果你廿幾歲, 咁快認定le 個伴侶一生一世, 咁我係會祝樓主幸福快樂
樓主都話plan左下年尾結婚
我當佢地已經記定左對方啦
唔正常
但為左三年時間叫plan結婚既男朋友放棄一個機會
咁樣都唔見得正常
去到談婚論嫁階段都對大家咁無信心
重點係樓主先27 歲 咁後生
又無諗住生仔 真係要咁趕結婚咩
衰d講 要帽你既結唔結婚 係唔係香港都可以帽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞