26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
香港人做expar入乜I school又唔係美國人咁咩國家都有美國學校,分分鐘唔同制度,一時讀下ib一時讀下gcse同埋唔係好多人頂得順四處為家嘅生活,仲有要成家搬過去嘅人通常唔會係拎33k人工見到有expat喺西貢買咁成間獨立屋,有咁嘅錢做expat當然正
其實都有埋housing,咪直接take offer + 依家即刻同條女結婚,帶埋佢過去咪唔使long d,long d先分手,唔long d咪得
駁唔到…
另一重點係要跑數
梗係去,問公司有無得帶埋家屬去
可以幫手搞簽證嘅咪結埋婚先去
做幾年可以拎埋PR係新加坡落地生根
你有錢嘅你食乜都得啦多7k買個靚啲嘅飛機杯算啦,多70k先再研究食咩女
玻妹
你女朋友講明唔去就分都仲要諗

認真 唔接個offer 最多後悔一兩年

無左個真心愛既人會後悔一世

份工做三年 女友對一生 邊個重要啲?
佢咁講得即係冇得走啦 你當人冇屋企人
新加坡果份有無每年5%先
怕比人用完即棄
我個人會簡新加坡個份
讀Master?咁突然
你問得既話你都唔係太鐘意條女啦

咁不如誠實D只諗自己
33k + housing, 冇理由唔去
喺overseas打幾年工,番到黎香港隨時叫 $40K+

留喺香港過多幾年都係28k
個profile完全唔同level
唔想妨礙到佢事業發展 自己又走唔到 冇信心維繫到long d咪分囉 好公平啫 想娶人地憑咩仲要等多你3年 分分鐘你出左去仲識到第二個 咁不如二揀一好啦
就算你係香港轉工一樣加到3xk
去美國就話姐
新加坡
你轉工都可能有33k
冇可能為咗條女放棄呢個機會啦
唔係淨係錢嘅問題
而家有機會去新加坡做工 人工合理 包住
仲要有晉升機會喎
唔通一個林明禎,就通街都係林明禎咩
好正路 俾我都會咁諗 連登一定係鼓勵樓主出去闖 咁放棄條女咪大把自由囉 要講既都講曬
典型港女唔等得
建議樓主去新加坡
見識多啲 坡女個波又大啲
唔好為死港女一世
用分手綁住樓主
睇怕唔去新加坡都好快有新藉口分手
啲臭西港女得一想二
「一個為左你願意同你過人世嘅女朋友」有幾大不了呀。樓主仕途好有錢有物真係唔會無女想跟佢過人世。樓主真正既考慮重量在於自己對呢個女人有幾多感情,呢個先係真正矜貴個位。但乍眼睇呢個女人似乎都對段感情好有保留囉,都未係去到想跟樓主過人世。想跟樓主過人世就應該唔諗咁多跟埋過去。
你又係咩廢男 要條女等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞