26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
可能去到個面 工又做到想辭 女又冇又忘記唔到
係完全谷底
樓主個offer 得33k,就真係去五眼算。

$80k以上就唔同講法,淨係tax rate SG 都賺多過歐美一截,打工都係為錢啫。

利:黎生
冇一倍都唔走
我覺得感情行到某個位係唔會有意識諗到去分手(出軌/家暴除外)
婆婆你講得好啱
#唔好同戇鳩仔爭論
真 所以33K又要係新環境 又唔係多好多 你話起碼4-50K就有得比較下
去到新加坡 生活唔理想 再加份工唔好 又自己一個 個時都幾痛苦
三年都等唔到
如果你將來有咩事
唔好話坐三年監
當你昏迷三年
佢一樣唔會等你
咁點解仲要一齊?
SG係另一個共產世界,千萬唔好去,表面Offer好吸引,但去到係比人壓榨。
是但啦 你都係同朋友結姐
唔會去

新加坡係似香港,不過係以前七八十年代嘅香港洗到你盡兼當你係狗咁,軍訓式返工就係佢哋嘅文化,多少少人工就女又無又要比人屌老母又比人捽數,如果你覺得值咁就麻煩你安心咁去

仲有,坡妹仲難頂過港女,你呢個lv嘅亞洲人佢哋唔會睇得起
唔想結就唔想結啦
差7千蚊咁少梗係唔好轉。 生活費都蝕死你
老實講 得罪講句
唔係呢個33k嘅機遇
你都唔會睇得清原來你女友係咁
佢都痴撚線嘅 邊有人第一時間諗分手架
仲話結婚? 咪呀你巴打 諗清諗楚呀

同埋呢個世界唔只係得兩個選擇
每個月多7k 又向外地 就算撚數啦
如果60k 就話啫

我係你就繼續向香港26k
靜待香港另一個向上爬嘅機會
同時 飛咗她啦

呢啲女人養唔熟
他日你低潮
呢啲女人都唔會同你過世
仲以為4,5萬
香港你肯跳,事但執份28-30k唔難啦
得個7k 要離鄉別井
雖然話包housing 但咩質素先
不過咁 既然你都上嚟問
都係放過人地喇
Dilemma fallacy
比曬啲錢我 vs 捐曬啲錢比馬會
令你覺得分手都可以嘅
咁即係其實唔係好愛佢喇
唔係好愛就分手喇
仲要去垃圾國家 歐美加拿大就話姐 星加坡洗咩考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞