26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
on9唔生仔結乜撚婚,傻閪
支持你離職,你唔走出個舒適圈其他人點入去舒適下?
條女只係講出現實
多5千 18萬賣你3年時間喎
3年後有冇得升又係一回事
到時唔升咪又係on9
同公司講承諾
你咪又係谷撚氣唔做
到時人財兩失無謂呀 ching
除非賺到100萬up就話囉
起碼叫有d‘’揸拿”’
又要出國, 又要大壓力, 一個月都係多7k, 有50k就話姐
平時連登仔咪又係講到Long d 實分手
而家係條女咁講 就成堆人屌佢
真係好慘咩 條女講到唔見實影響感情
我自己唔會覺得果少少時間係真係好影響
真係愛嘅 大把方法keep住聯絡啦 係想唔想維持姐
如果高人工啲係咪又會唔同講法?
去新加坡,波妹都唔差!講完!
條女要分喎
睇下你有冇自知之明
如果自信有能力+抵得住跑數壓力
梗係去, 趁仲後生,有機會唔走?

人工高一截,海外經驗有,升一級
仲想要幾好嘅offer先會走?
同埋冇話一定會三年,你抵唔住壓力想走/人哋炒你/ 你根本唔鐘意新加坡, 可能年半兩年你就返,但而家有得走梗係試咗先

仲要唔諗住生,你返到嚟先3字頭,到時再拍幾年拖結婚,都仲有30幾年你捱

條女個度唔難搞掂
說服佢用半年/一年做期限, 真係long D 唔work先分
過咗去一排, 再說佢搞新加坡工一齊過去

如果佢明知你搵多咗, path好咗,都諗都唔諗就拒絕,要困你喺香港,你都再諗下係咪要結啦
父權論壇嘛
錢多左, 有間屋住, 識下唔同馬拉妹, 都不知幾爽
去完新加坡3年後先30歲 到時仲要勁靚cv屈哂機 轉個頭再搵份40k 50k穩定 就可以重心家庭又得 重心事業又得
但你呢邊26k每年+5% 3年後先30k 差勁撚遠 到時事業家庭兩頭唔到岸

btw 樓主咁後生好羨慕
諗得就肯定第時分硬手啦
同樓主的情況超類似,拍拖多年諗住同居,突然男朋友有sg offer打亂哂規劃,我第一反應都係好唔開心唔想longd,都有傾過分手,最後我唔捨得就搵埋sg 工一齊去。
但其實我都唔係好想走,係hk的prospect 好啲,我又同屋企人好親,加上去新環境自己都驚,所以都唔係好開心,所以我覺得樓主女友咁的反應都人之常情
個個禮拜識唔同馬拉妹, 上屋玩, 咩壓力都冇啦
同埋後生仔, 體驗下唔同生活, 邊d適合自己, 試左先, 唔得先算啦
點解生仔先要結
廿幾歲係吸收人生最多閲歷時間
同一句說話喺男人把口講出就啱 女人講咩都係罪
帶埋女朋友去
咁都等唔到咪分
都睇得出咩人
同埋係monkey國你會識唔到女咩
有人貼錢你走都唔撚走on9嗎
做番幾年拎永住啦傻仔
SG 打工壓力大競爭大
後生仔過去拼搏下都係好事
但儲錢就可能難少少
如果為個oversea experience 就唔洗諗啦
都係stay幾年姐 同女朋友好好商量下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞