26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
唔揀 33k 個班
應該都係啃緊老
有housing 喎 差好L 遠🙄
坡妹 馬拉妹🤤
33K齋儲幾正
會唔會剩儲 夜夜笙歌啦
叫佢一齊去新加坡囉
要去新加波都係得33k
唔關條女事,本身就唔應該去啦

想搵多d 係香港搵份33k都唔難
樓主留喺香港+叫條女做雞幫補下
當佢條女3萬蚊過夜,做足一個月,同樓主去三年新加玻揾到咁上下
33k
食老底都要捽數咁撚ON9?
你做埋我個份
班啃老族唔會明
放工返屋企仲要搵媽咪飲奶
所以見呢班人話移民真係得啖笑
呢啲工放得出公海招聘應該係豬頭骨
26K + 分手
咩工會offer 33K但俾housing?

好junior跑數?commission base?

辭職 + 結婚
分,坡妹仲正
認真答, 成個情況最大嘅糾結位係要一個終身伴侶定要一個長遠嘅career path

鬼唔知33K好少, 係香港轉一轉工就有, 但之後呢? 慢慢用十年八年40K, 45K咁上? 樓主問得出就係諗過去完新加坡之後條路會好行好多, 返到黎可以50K, 70K, 90K咁上。

同埋其實好坦白講, 條女咁嘅反應好正常, 如果女人可以好似男人咁理性諗野就唔係女人呢啲時候係好需要慢慢溝通, 解釋比條女知個情況, 等佢平伏返心情再傾。

如果呢個情況出現係我身上, 我會諗而家個伴侶係唔係你想同佢過人世嘅對象, 如果唔係嘅, 即刻take個offer。如果係嘅, 又真係傾唔掂佢唔放你去, 我會為咗佢放棄新加坡offer。因為人生到最後最唔缺嘅就係錢, 但有一個人肯同你長相廝守絕對會係你嘅褔氣。
唔想結婚先會諗新加坡offer
想加人工一定係喺香港繼續搵
分,你走去新加坡起碼仲保住條命。香港已經玩完,香港人遲早送去戰場做炮灰。
咁你廢到咁無計啦
正解
如果係香港搵一份加幾k人工ge都搵唔到
咁去到新加坡咁chur都唔會做得黎
男人三大幸福
昇官發達死老婆
你中曬三樣都仲要揀
過來人,無去到後悔到仆街。一定去,渣住香港同玻經驗有bargaining power
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞