26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
樓上好多人應該錯重點
33K的確唔係多,但係公司包住已經差好遠
但係呢個都唔係重點,重點係上位機會,小弟喺幾間大公司做小職員,見盡唔少後生高層,佢地都有一個共通點就係有overseas working experience (唔撚係working holiday 擲提子果啲),公司有個40歲唔到既CEO騎撚住一班5張幾既老屎忽,佢就係咁周遊列國咁撈返黎
個incremental cost 大過benefit 咁多點解會考慮
走啦
此post已完
33k係咪坡紙先
就算43k都要諗諗啦 新加坡物價仲高過香港, 賺完都唔夠洗
33K的確唔係多
33k 要離鄉又真係差少少喎
除非你有特別原因 例如想飛左條女好耐
朋友唔一定要結婚
真 去唔去都好不如樓主都係放過人
為左條女唔去
其實如果個女朋友講得呢啲說話,話你唔喺香港就要分手咁佢都唔愛得你去邊,老土啲講其實如果你真係愛一個人你係唔會阻止佢去追求自己夢想或者自己想要嘅嘢,同埋男兒志在四方,如果你個女朋友真係愛你想你好嘅話佢其實係應該要跟住你又或者就算唔跟住你都要支持你嘅方向,而唔係講啲咁嘅嘢阻止你,希望你可以好好諗諗自己嘅方向唔好俾唔係真係咁愛自己嘅人阻止你嘅前途事業
揀邊份工都好分左手先啦
條女又唔會支持你做嘅決定
long D 一陣又話即分
結左婚有咩特別嘢都係會即刻飛起你
舒舒服服就話過去屌坡妹啫,要比人屌老母索性係香港屌住條女先咪再搵新工
坡狗洗費又唔係平,33K去馬拉晚晚起雙飛就話啫
離鄉別井 冇得陪屋企人 gf
又大壓力
每月多得7k 到時你都冇心情/地方洗
衰d講 45k都唔吸引
唔少工努力少少都有3x k

反而你依家果份舒服 26k
夠洗夠食ok la 好過唔少人
而個唔啱咪搵過第二件
短視撚 33k做一年海外exp返嚟識吹水 上到40k+ 到時廿尾高人工咗大把女埋身
錢無左可以再搵,人無左搵唔番,仲有咩要諗
43k先可以諗下
on9 你估真係去新加坡做足三年咩
拎完exp就閃人啦

為每月7k 唔要另一半

衰啲講你當條女係咩
係有料既就係香港搵份more than 33k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞