26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
係啊你最近點啊
唔33k何來之後有44k 55k 66k???
差三成人工,轉一兩轉都差唔多啦,係睇外地發展機會大唔大啫
中咗肺炎 隔離緊
讀完諗住留嗰邊定會返嚟
You are just Asian men
好明顯
唔去

但你咁都要問你放過條女啦
笑死 根本淨係唸自己

講到去新加坡好似搬屋咁 去到就即刻有工開 佢女朋友真係做到就唔使話分啦 33k養兩個人咩
女朋友幾歲?
27歲結乜撚野婚
33要捽到仆街 你有信心勝任先講
合則來,不合則去,唔明點解你覺得係情勒。你睇返我一開頭段野,我都有話樓主係夠愛條女,根本就唔洗上黎問意見。

其實我嘅諗法係,「愛」呢家野好難講,係說不得嘅野黎,要去講去諗,「愛」嘅"level"已經唔夠高,正如一個"正常"嘅家庭,仔女想去外國讀大學,做父母就算好唔捨得都好,都唔會去諗「你走咗就以後唔好返黎」/「香港都有大學讀啦」咁。我覺得有咁嘅諗法先係情緒勒索。

Btw,樓主女友提分手背後原因大家都唔知,可能係一早已經對樓主生願,呢單野只係籍口又未定,性格比較"浪黎",講野慣咗咁盡,其實唔係想同樓主分手又未定。(現階段我認為最大嘅可能性係,樓主女友覺得樓主明明不嬲都hea底,而大家又plan緊結婚,宜家只係有份好少少嘅offer彈出黎就諗住推遲結婚,連呢d咁少嘅"誘惑"都頂唔順而將我嘅位置放響second place,咁第時結咗婚有女姣樓主,樓主用乜易出軌。既然係咁,不如及早分手) (假如女友真係咁諗,我係樓主嘅話就會同女友"表達"/show自己係care/有考慮大家嘅將來,同時都表達清楚點解自己想take呢個offer,take呢個offer又對大家嘅將來計劃有咩好處。之後╴就可以比d suggestion。我地可以又結婚,我又去新加坡。如果覺得新婚就馬上long d唔好,我可以問下,睇下新加坡個offer可唔可以遲d accept,又或者睇下新加坡有無工女友可以做,大家一齊去,再唔得就唔去新加坡了。最重要係樓主要比到信心女友,而你自己都要做到,你人生嘅決定一定會考慮埋佢,唔好on99咁二元對立,offer同女友并唔係對立的)(sorry for 1999,但正如之前講,「愛」係好難講清楚,所謂道可道,非常道,名可名,非常名)

樓主宜加要做嘅根本就唔應該諗which offer is better嘅問題,個切入點應該係先客觀分析女朋友嘅真實諗法,再去考慮自己對女友嘅愛有幾多,而唔係諗份工嘅前途/收入。而樓主宜加嘅切入點,我feel到係佢其實都唔算咁愛自己女友,因為我覺得如果真係夠愛嘅話,咁最少都會諗/做我上而面一大段1999嘅野咁。
以為自己開post ,想當年(同年紀)完全一樣嘅case
最後臨去Sin 前幾日turn down offer 留係香港揀女朋友
到而家諗返後悔無去
😂真 睇到嚇親 好在後面留言都係正常人
你條女真係有心同你一齊發展應該係要諗同你一齊走唔係同你一齊留
用個腦諗下都知香港有撚前景咩
人地地方居住環境又好、人工又高過而家
仲唔撚洗再睇香港班垃圾政府塊閪面
除非你話好撚掛住香港,寧願做中共隻狗比佢撚到死都唔會走啦
覺得佢女朋友好慘 為咗7K
唔要女朋友竟然係佢其中一個選擇
hands down 坡妹
仲以為330k
希望你唔好有後遺症
應該返嚟 唔打算移民
即刻就沖一條港女出黎
你女朋友好唔識諗,分手係好時機
佢影響你事業,過3年你仲原地踏步佢又會怨你

再者,你知唔知坡妹有幾正!?
on9 post
點解唔係條女放過個男?
三年都唔等得 條女都唔方好
要諗即係分手係一個option,
佢知道你當呢個係option就同你分
先下手為強
條女咪又係淨係諗自己
100步笑100步

樓主去新加坡啦 唔會後悔
你條女唔要都擺啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞