26k現職下年結婚 vs 33k 新加坡offer分手

655 回覆
272 Like 1521 Dislike
27歲,本身同朋友傾好左下年年尾結婚,唔會生仔。
現職做兩年26k,公司勝在夠穩定,可以遲到早退完全冇壓力,一年出13個月糧,每年穩定+5%,一年16日AL,但management位比一班老屎忽霸哂,公司流動性好低,個個係度休養生息等退休,起碼等多5-10年年佢地退休/ 走 先輪到我上。

呢排出去搵工睇下個市場咩環境,收到幾個Offer同而家差唔多,但有間行內top3 offer 左一個係新加坡做野機會。職位比依家升一級,33k x13個月,一年21日AL,住宿方面公司會包埋housing,而且公司規模大流動性高會有好多晉升機會,但係就一定要喺新加坡做夠3年先好諗會調返香港而且壓力大每個月要俾人捽數問候老母

女朋友講到明我唔係香港就一定分手。話三年唔係短時間,加埋依家搭飛機要隔離,三年唔見實影響感情會散
俾我就唔去
離鄉別井都係得33k
人生唔會得兩個choice
搵另一份係香港 完
我係你我唔會去
唔去
壓力大要問候老母先得33K
我係你就唔去
一個月多7k而考慮係咪要分手
放過人哋啦
現職繼續做
得33k不如算數啦,你話本身13k變33k就話姐

衰啲講句你一個月多7k有咩改變
33k 高薪又可以飛左條賤種
你問自己依家錢夠唔夠使
野心係咪大到可以抗到你講咁大嘅壓力
去到先發覺頂唔順就好難退
同埋你女朋友第一時間竟然係諗分手而唔係諗點磨合
勸你真係多啲了解吓呢個人先結婚好啲
除非你同佢結婚係為咗其他原因啦
得個7k 要離鄉分井

咪玩啦

搵過第份

上面有講

人生唔係得兩份工
去到結婚你同我講會為左33k一個月分開?
又冇得咁計嘅 佢比埋housing你份糧淨洗已經好洗好多啦 香港你租完份糧最少都去咗三分一 屋企住另計 但係你諗得結婚都應該有搬出嚟住嘅打算啦 同埋物價唔同又另一個計法

如果係我的話個concern應該係要跑數 因為依家份工躺平都得的話壓力都差幾遠吓
分手去食坡妹
為個女人影響仕途
唔後悔就OK
當然有人會話為份工冇左老婆
咁都諗?
一個為左你願意同你過人世嘅女朋友你估你之後搵到?
係睇你覺得你女朋友值唔值果7K姐
我壓力大俾人問候全家果陣都係得14k
如果問候全家果拎33k我狗衝啦
跑數工=on9

世界很大

留的話你一定會後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞