《Apex Legends》討論區#64 有關所有apex問題:請del game

1001 回覆
4 Like 16 Dislike
人就係鍾意同人比較,呢個都係點解competitive game咁addictive嘅原因,因為你知道你打敗嘅全部都係真人而唔係電腦。ranked mode你上完一個牌你都會覺得吖我係白金我suppose應該就勁過金銀銅好有成功感。但如果金銀銅啲人大部分都係因為唔打而唔係打唔上去,你仲會唔會有呢個成功感?
但遊戲既意義係為左好玩
你要分實力既咪上到pred個750人慢慢爭頭10頭100
普通人真係咁care自己咩排名咩位置咩
唔通又要加個排名數字話你知你係全球排名第十萬人咁咩
同埋rank for普通人既意義可以同自己實力相近既人玩
唔洗下下俾人屠/屠人
唔知幾時俾人扭曲到係用黎分實力
金2打左14場就升左白金
跳傘全部都紫藍紅尾氣
但打落都唔係大師場
rank高唔代表一定準確區分到實力
當#1頂獵 唔一定話肯定勁過#750 頂獵
可以有好多原因 唔夠人多時間肝 單雙排同三排 唔同地區平均水平又有唔同
遊戲同competitive game嘅本質唔同,如果無左嗰種我勁過人/我打得有進步嘅感覺,無幾多個人會上左癮咁繼續玩。
啱㗎 pred都未必勁過大師 大師又未必勁過鑽石
但今季就係比往季更有效顯示個實力
你睇連登都知
好多人上來講 打左幾日就大師,求其打都幾多幾多kd云云
咪又係想表達自己幾勁想人佩服佢
我個人認為今季好玩咗喎
之前完全無大逃殺feel 唔洗用腦玩
車完兩三隊排第15就加小分
唔洗點諗入圈 資源 搶位呢啲

今季成隻遊戲充實咗
之前大家都話風暴點地圖太大搵唔到人
依加20隊會分開跳唔同位
大家都要有地圖意識去諗人地企邊
又無得靠之前咁直接車其他隊拎資源
點樣分配資源都係一個好玩之處
簡單啲講成隻game有好多之前整咗係到但無用嘅system變得有用

當然仲有好多問題
solo/duo難打
一場分數上限太低
休閑玩家唔想玩等等
agger
依加金銀銅都體驗到隻game最好玩嘅地方
之前鑽場之前都無乜體驗過呢隻打尾圈要pre planning 資源缺乏嘅刺激感
From Reddit: respawn想令到ranked變成好似algs一樣,kills同placement同樣重要,玩家比以前更加需要用腦去思考邊啲fight應該打,或者應該early rotate定camp圈邊 etc
https://www.reddit.com/r/apexlegends/comments/uopcal/respawn_is_attempting_to_simulate_algs_games_with/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf
我認為最大問題係時間啫
啫係如果我係金牌場 全隊殺6個 +200分
我殺25個 都係~+240分
我成隊明明實力遠超同場嘅對手 但都要花好多時間係呢個rank
應該要比啲實力遠超同一個rank嘅人快啲上去
咁上面嘅人又易啲排
下面又唔洗日日屌比人炸魚

每場最多殺得一兩隻個啲又唔洗係到搵藉口話自己無時間打
認清楚自己的確係個個Rank
我都覺得佢kill cap應該比鬆啲,令到有實力嘅人可以上快少少。
我估佢比咁緊可能因為避免啲人刷分?
佢都無撚諗過亞洲Ser
過幾日啲掛狗改完Program
一個老闆帶兩隻掛
兩個掛秒哂啲人 之前都話老闆要摸一下先
依加無打過都有分拎 亞ser刷分一定好快
係 我覺得佢今季改動最奇怪係
我知連登好多大師 我就鑽仔黎姐
其實我而家打落根本銅銀同以前有分別咩
有人話區分到 但我覺得其實都一定上得返你原本個rank但佢咩殺人無分呢d硬生生拖長左個時間
同埋節奏慢左好多囉
咁佢改制無理由要考慮外掛嘅
唔係全職打機要搵食既
一星期咪玩得個一陣
rank真係留番俾有時間既人打算
咁其他Game都係咁嘅
要有時間去鑽研隻game 經驗+技巧 先上到分
一個新手玩CS VALORANT 無乜可能玩兩個月就上到雙AK plat啦

休閑玩家咪間中打下 留番金銀銅

之前個ranking system太大滿足感有落差
想比多幾個正皮你最後一句
咁唔一定係新手既
識幾個要搵食既大師都話今季aim 鑽算
唔係覺得自己上唔到大師
係覺得要用太多時間
1. 會跌區令到好多人唔會因為有防護網就求其玩從而降低個lobby嘅質素同埋雷啲有心上分嘅隊友

2. That’s what I’m saying
所以ea應該比多啲ranked獎勵吸引下人打 唔係嘅話應該好多人都懶得打
或者俾小小獎勵玩ng 頭三名既
咁咪唔會ng 一圈死淨5隊
想玩排名既先去打rank
係 得個軌跡
你話鑽同大師有永久靚槍靚人skin都好撚有動力啦已經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞