“真”高質電器傢俱討論(23)

1001 回覆
16 Like 7 Dislike
追下post先伸手啦 仲要#1已經有齊你要既野 懶到
係和sor

有追post但中間好似討論過所以唔知有無改過

諗咗好耐決定唔到分體冷氣買大金定三菱電機好 好似想靚仔啲都係揀電機好睇啲
買一部兩匹 兩部匹半
fisher啲爐易唔易出error?
見佢啲款又幾吸引
買二手最好,壞先買新
夠環保
冇用過唔知 但價錢好似miele級數
驚佢啲錢去晒design費到 可能功能同耐用度冇咁好
首先平時你放野入去之前要沖一沖啲廚餘
機底集水位有濾網,密過你星盤用嗰啲
你唔沖左先會易塞同埋成日要清

內壁其實平時佢噴水都會噴埋唔會太污糟
噴水旋臂塞左可以拆出來用牙簽通一通

你做左第一步已經面卻好多問題
另外有內置洗機program空機run, 可以買專用清潔劑(唔好買m&s嗰隻,起嗮泡搞到啲水入機底lock我機
呢個留言應該咁
黎緊買家電,想問下
冷氣(分體/窗口)
雪櫃
浴室寶
電磁爐
抽油煙機
洗衣機
抽濕機
乜牌子嘅型號好,邊度買,賣幾錢
有冇人有用開消毒碗碟機
如果抽油煙機
你地會揀
TGC ALI 700
Or
TGC EXCEL 710
Or
Whirlpool AKR4071
咁大金都算 ok 好睇嘅, 不過都要睇機種去揀

420 機就一定唔好大金, 電機 GS 一定係首選

2匹以上如果想揀返傳統大機又唔想要電機 LN, 咁可以睇下大金嘅
F&P 洗碗機嘅賣點係抽屜式設計, 睇你喜好, 不過佢嘅空間應該唔及傳統設計嘅洗碗機, 同埋都應該唔係好啱放中式廚具

我就一定會揀返 Siemens / Bosch / Miele, 除非廚房大到可以裝多部洗碗機, 咁 F&P 抽屜式裝喺廚櫃中腰位, 唔使烏低身去放碗碟杯入去就幾方便嘅
我都係呢三個揀一個
Excel 710 㩒制太大聲無揀到
揀咗Ali700,因為樣🤟🏻
用緊excel 710+
係ikea完過部ALI 700
後悔無揀 靚仔好多
香港好少款可以揀,早幾年前用過一部,好似係尚朋堂,都ok嘅,自從搬咗屋之後,用咗洗碗機就冇再用乾碗機。
可能最後價錢問題揀返重機
2匹揀SRK50ZSXH-S
匹半揀SRK35ZS-S
唔該巴打

裝1 / 1.5匹3米喉,可以買呢套畀師傅裝,再同佢deal 減幾錢

雪種喉可以分開包,同已打好喇叭咀,大大減低漏雪種機會
多謝你 我都覺
我又未試過Excel ar
我未買,啱啱先開始,但睇完已經無再諗其他

佢仲要唔洗洗油網
係 洗油杯就得
1. 用水沖會影響部機個自動感應,無需要
反正大部份機既普通程序都會預洗

2. 個濾網好密係用黎隔內循環水,實際上葱、少量飯粒、麵碎全部自動排得走
入機前清走大件廚餘就夠
( Panasonic 同国產細機唔同原理,唔好學)
洗手盆有冇邊隻牌子好
如果位置有限, 買PAN記係咪都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞