“真”高質電器傢俱討論(23)

1001 回覆
16 Like 7 Dislike
繼續帶動返“高質”呢個概念先

跟番(6)第一段巴打講既野
雖然唔係話貴就=高質
但淘寶呢d地方就未必與高質能夠扯上關係
又唔一定係無,不過基於為左唔好令人誤會
認為寧缺勿濫會好d

同埋另一樣野係“性價比”
明白到大家都著重性價比
即使係貴牌子都有分值唔值得買、值唔值得用
每個人個感覺同見解都唔同
有d人鍾意TOTO,有d人就鍾意Kohler
其實無問題,大家都係分享一下個感受
睇個個人只要分析到大家感受再去選擇就ok

有時即使貴牌子都有分大陸做定外國做
覺得即使係大陸做都可以分享
因為有d牌子又無話大陸做就=唔好,QC問題啫
當然,如果大陸做係唔好既,就更加要出聲
高質傢俬電器傢俱討論,高質品牌用低質野扮高質都係需要留意

“高質傢俬電器傢俱討論” 其中一個好重要既功能係大家唔可能係網上面搵到晒所有傢俬電器品牌
有好多品牌真係聽都未聽過
以Blanco黎講,行旺角就睇到好多石盤,但多數都唔係放Blanco係門口
我都係睇呢個post先知
而且仲知可以係德馬買平好多
咁就覺得呢個post好有用 (同時因為search得好多品牌名,d廣告全部都係傢俬電器)

另外結合少少野:德馬英馬買野係平好多,但要注意有機會運送過程途中會令物件損壞,引起時間及金錢損失,例如Blanco石盤,孖盤損壞機會大過單盤

所有地區馬都要注意賣家地點,有d潔具德馬(日馬更多)見到平,以為係外國貨,其實個賣家發貨地區係深圳廠商,到時浪費運費又買到件大陸貨

美日馬買燈具注意電壓,就算免費都好,唔岩用就係唔岩用,買電既野英德馬穩陣

電器推介(只供參考):
水龍頭/花灑:hansgrohe
石盤:Blanco
雪櫃:三菱
洗衣機:歐洲式miele…日式LG蒸氣
抽油煙機:富士皇/太平洋
水波爐:hitachi
電磁爐:panasonic
電視/soundbar:罪大滔天
冷氣機:窗口式 panasonic/美的
分體式:三菱
router:Asus
浴室寶:三菱
吸塵機:無線dyson
煤氣爐:tgc找煤氣師傅度左位先知邊隻款裝到

平貴自行決定,沒有你買不到的電器,只要覺得果件電器岩你,果件電器就係最好既選擇
中左1001
想問吓邊部部油煙機性價比高,唔使太貴,一個月都用唔到一次,因為屋企嗰個十幾廿年,想換部新,但又唔係成日用,睇吓大家有冇推介
NODOR 多功能嵌入式蒸焗爐 (60公升) D 6050 BKHK 好唔好用?
想問有無電子鎖電子眼介紹?
要有wifi, apps check 出入記錄
先問自己一句,接唔接受到大陸牌

防盜眼cam唔要大陸野應該得ring, 但得app睇&唔比月費會少好多功能

電子鎖就lockly 或三星
Miele 洗衣機8kg 見到有幾款,知唔知邊隻好用d?
philips有出電子眼
係咪大陸貼牌?
家居用電磁爐定煤氣爐好用啲?
諗緊裝修用商用電磁爐 應該夠火力吧,有無巴打有好介紹
之前有人開post討論過
我諗主要係考慮幾樣野
1有冇13a以上電源,冇就唔使諗電磁爐
2.土地問題,有冇左右同爐底空間
煤氣爐要離墻6寸,電磁爐底要有位散熱
3.鍋具選擇,電磁爐對鍋具比較揀擇
特別係火力均勻方面,煤氣相對好啲
1. 有,可以整三相
2. 空間都有
所以唔識選邊個好
係咪有人介紹你用呢個蒸焗爐?
我只知佢係什麼陶瓷內壁易清潔
我自己最後揀左煤氣
因為有時想慢煮,同埋煤氣爐襟用啲
本身想買cristal C-S58GXB
但個sales話係舊款就推介nodor比我
見價錢差唔多又係新款 所以想知好唔好用
同我同一個情況?!!你間鋪係旺角成發?
唔係呀 不過奇就奇在上網完全見唔到呢部機既評價
不過見功能幾齊全 巴打會唔會諗住入手?
我就係見網上無人講呢部機所以唔敢買,但 CRISTAL 就多入用都話幾好,所以應該都係買番 CRISTAL 算
1齊用咪得
想問下知唔知洗衣機飛左個頂其實有咩影響?因為新屋個洗衣機位唔大,如果唔飛頂,又無乜機啱size
有無人知LG MD19GQGE0 抽濕機邊到有得訂,周圍無價又無得訂?
佢個門鎖係貼牌,電子眼都應該係
無影響,一樣咁用
係,我係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞