基本上台灣取消港澳條例已成定局

522 回覆
561 Like 91 Dislike
我嘗試超譯佢
台灣呢班友嘗試解讀佢地諗乜都係屈就係錯,唔駛諗喇走啦
今次都幾震撼教育
成個國家由上至下都可以接受講一套做一套
然後成個人個腦係兩套模式運作,覺得咁係完全無問題

就算香港政府都唔會咁
會講大話但好容易捉到佢自知理虧而心虛
你都啱
瞓覺好過
至少希望而家諗住去台灣嘅人睇清楚
佢地大把選擇
呢個世界有好多文化民族多元嘅國家
由頭到尾都係你地好似個踩單車meme咁,自己搞到自己仆街,然後就悲劇主角上身

王喜本身喺台灣冇乜人識,FB更加冇台灣人睇。係你地班香港人將佢啲白卡言論當真,瘋狂屌埋台灣一份,先搞到件事連台灣都知你地屌台灣個口吻咁尖酸刻薄,你會期望台灣人會好聲好氣回你?

叫手足搵下個落腳點,完全體現岀你嘅傲慢。玩到人地冇生存空間,就話你地搵過下個地方落腳啦。
王喜都係咁比你地累死,佢只係同平時一樣講下白卡野,突然比你地推到去一個比政權打壓嘅悲劇英雄位置而家喺台灣社會性死亡,你就下巴輕輕咁話留台咪搞,搵下個落腳點好過
睇王喜舊新聞就知佢對台灣好有感情,你擅自假設台灣係垃圾國家唔留得,justify自己行為,然後無視對王喜同在台港人嘅後果,真係好傲慢自私。
鬼島你估講笑㗎咩
一早就冇信過佢地
又話chinada
咁都有得吹奏
香港
你發生乜事… 完全離題,jump曬第二度

我只係覆述pin msg 台灣人諗法,台灣人轉彎抹角講野方式,香港人唔明,我咪講直接版台灣人點諗囉,點處理係之後嘅事喎

我從來唔覺得講少D 在台港人會安全,呢個係台灣人要求呀,屌呀,同埋你同我講有咩用,你自己去同台灣人講呀嘛

在台港人揀咗台灣落腳,已經接受現實,你逼唔到佢地走,不過你要做英雄救人,我都會期待下
倒因為果。
而家係邊個搞到人爆血. 走咗去唔比交待
再要佢係停機坪吹5個鐘風先?

係咪佢搞事啊

而家台灣態度好清楚
佢地已經唔需要香港人
所以先會咁做

你真係咁天真
以為呢件事係主因?
台仔主動點嘅導火線嚟㗎咋
一戰起因都唔係因為費蘭迪大公啦
唔通二戰又真係因為入侵波蘭先開始咩

就算我地低聲下氣
佢地都淨係會步步進逼
大個仔㗎啦 睇下真實世界係點㗎啦
所有政客, 都係仆街嚟㗎
救世主?民主燈塔?因為台積電咋
幫手足搵多啲唔同可以落腳嘅國家
而家一直做緊㗎喎
你瞓咗幾耐?
一有咩事 咪又走
所以咪話 早就走著
而家經濟差 民調唔掂
國軍爆出多單通共醜聞
就係要轉移矛盾落香港人到
呢個係開始嚟㗎咋
跟住仲精彩
就係睇佢幾時譴返手足返香港咋
已經喺台灣亦想喺台灣生活嘅大有人在
咁果d人係台灣人 我點解要比面佢?
食得咸魚抵得渴 去得其他地方就預左兩面不是人啦
肉酸得你地 對住香港就叫手足留手 對住台灣就話果d中國香港人不代表我
至少Can遠過台灣
佢冇辦法就咁扔你返香港
但台灣可以
真係笑撚到仆街
桑普唔識政治
佢擺明知道台灣想點
所以先提早備戰咋
睇唔清局勢嘅係杜狗鄭立之流
下個到佢地比人開刀㗎啦
連登唔多五毛
好明顯
冇五毛都講得出,知咩料
咩訓咗姐,我已經係度玩連鼠扮on9,我唔想係公海講咁多呀大英雄,做乜姐你究竟

巧京牙收手啦
問題係依家好多人為一時嘅安寧逼其他想企嘅人跪吖 你見唔到好多反擊嘅人都比呢啲契弟扣五毛帽咩
連登唔多真人
ppt fb個班洗咗幾十個po罵香港又係假人

咁你個世界都可以好快樂
你自己講完有冇面紅?
香港人唔跪?
你去咗平行時空呀。
而家冇得反擊㗎啦
你見猶太人有得反擊納粹?
crystal night話咗比你知
一個政府公開唔歡迎一個民族嘅時候
就咩都做得出

反擊? 不如傾多幾個國家嘅救生艇
比多啲選擇大家好過啦
大陸有五毛,外國有洋五毛,但台灣&香港一定冇五毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞