基本上台灣取消港澳條例已成定局

522 回覆
561 Like 91 Dislike
點解變左唔撐王喜就係支持中共?
去到人哋國家要謙卑啲係冇錯
但係前提係大家講道理,唔係話去到人哋地方就要食屎都話好好味,啱嘅嘢就係啱,錯嘅嘢就係錯,如果佢地繼續涇渭不分,玩呢啲極端民族主義,加速果個唔係支那只會係台灣。
有冇諗過台灣等左呢個機會賣甩政治包袱好耐呀頂
人在香港就咪撚跣鳩在外港人啦屌

一開始成件事要tune down 做王喜個人事務
唔好接波,對香港人有冇咁難理解???
其他香港人唔係台灣點畀台灣恰到上心口?
同人屌完一輪後果唔係你受叫畀人恰到上心口
發咩神經
ON9
你睇下近排連登D POST啦 一樣係串柒台灣落後又E樣個樣 新加坡
大陸 韓國 澳門 邊度唔係只要有人開POST入到去9成回覆都係串緊人
有D癲D既連日本都串埋
佢地又係老一輩咩 跟本就係香港風氣問題 成日以為自己高人一等 都唔知邊度黎咁有自信
幫台灣省啲狗含撚嘅賤過地底泥
最鍾意睇到連登仔點樣幫手將小事化大然後攬炒番自己友十年如一日
香港太多新香港人
同意保持安全距離會好D
台灣冇欠香港任何野
會話台灣落後嘅會係咩人?
真係當台積電透明?
咪取消囉屌你老母快啲添啊,移民都唔會揀台灣啦戇鳩
無計,台灣睇落都有唔少人俾五毛帶咗風向,一味撒播仇港/仇台言論,又真係會有人信以為真,長期落去發生喺台灣呢類民主國家,民情嘅轉向自然亦會影響政策嘅走向,港台都係共產黨嘅受害者。

類似嘅例子喺加拿大之前嗰場國會選舉都有發生,啲反共嘅候選人竟然係全數落敗,因為加拿大入面啲親共媒體一日到黑都撒播「反共=反中國=反亞洲人=種族歧視」呢個關係,呢招成功喺左膠泛濫嘅加拿大實施,國會入面反共嘅議員人數毫無進賬,大家可想而知對個國家嘅政局影響之深。

前中共間諜爆料:至少20萬隻五毛網軍「分化台灣香港兩地關係」
https://lih.kg/2954446
因為佢係五毛你上面已經有人拎埋證據台灣同香港就係太多由共產黨派去嘅五毛分化兩地,我上面都講過,呢種分化言論長期落去發生喺台灣呢類民主國家,民情嘅轉向自然亦會影響政策嘅走向。

前中共間諜爆料:至少20萬隻五毛網軍「分化台灣香港兩地關係」
https://lih.kg/2954446
蔡英文利用反送中贏左選舉
乘機貶低香港地位
突顯台灣既民主自由係高人一等
堅固台灣人要脫離於中國既諗法
而家係台灣人心目中香港=中國
放你入黎係同情你咋
冇民主冇自由又咁多負面新聞
緊係要劃清界線
王喜事件綠營既人一直煽風點火
最終就係為取消港澳條例鋪路
好多人奶台奶到比人賣左都唔知
取消飽佢
老實講台灣雖然有so called民主同自由
但台灣人價值觀同西方係好唔同
乜都要講人情講關係 同中國人一樣
香港人思想同價值觀反而仲更貼近西方
你想tune就tune?
現在是對家唔想
莊閒都唔識分
全部事都拉埋講,好易諗死一邊,同自我放大。
台灣睇落都有唔少人俾五毛帶咗風向,一味撒播仇港/仇台言論
錯,係綠營,陳時中,綠營成班kol主動帶風向攻擊香港人

類似嘅例子喺加拿大之前嗰場國會選舉都有發生,啲反共嘅候選人竟然係全數落敗
得個幾個華人選區發生呢件事,其他區冇事,事實上親唔親中共係加拿大根本唔係重要議題,大部份人係根據黨派傾向投票
你都係唔夠直接,我做埋呢個醜人啦,下面係雙向真心話翻譯,有人咁想加速我係唔會阻止嘅,覆完呢個post會收聲

備註:就是要這麼直,相信這也是不少台灣人內心最深處的真話

--
最終路線:廢除港澳條例(譯註,本人沒意見)
吵贏沒獎金,再反駁只會影響在台港人
杜汶澤為首的在台港人某程度上已接受輿論上難民化(非一般定義的移民)的政治現實,非在台港人不要來搞局,影響在台港人安全
因網民過度嘴臭(注意,不可否認或辯駁),在台港人如鄭立需要通過自毀式表忠保全自己,他們選擇了台灣,請理解他們
不論中立溫和激進,任何疑似非親台言論都會成為支持廢除港澳條例的依據,這是主要輿論路線,非在台港人必須理解
連登雖是4chan 5ch之流無可信度的論壇,但嘴臭發言將會成為支持廢除港澳條例的依據,增加排港輿論仇恨基礎,若想救人請停止踩台
對港裔移民具體需求是只接受親台前線勇武炮灰獨派手足,窮得只有錢的中老年社評員對戰爭無用,請不要來
食得鹹魚抵得渴,到台灣生活有可能成為政治出氣袋,必要時會被犧牲,沒搞清楚不要來
杜汶澤是懂台灣的好香港人,桑普是不懂台灣的壞香港人
香港人自投羅網選擇台灣必須自行負責人身安全
這裡不是英國,若港人再提出無知訴求將會嚴正處理
原本仲係覺得5050,因為計經濟同香港人英國最好
計門檻/歧視加拿大最好(對我)
台灣就係離香港最近同最似嘅地方
不過而加咁睇最唔friendly 係台灣
英國都話多咗香港人同波仔咁撐香港人,都會提升香港人係英國嘅印象
Pin嗰段就係講你呢種人,唯恐天下不亂,咁小事都話係極端民族主義,同泛民廢老當年郁啲就話本土派法西斯有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞