究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
你老味你明唔撚明遲1、2秒可以miss 左班接駁車,分分鐘等成10分鐘

早d 出門口?已經日撚日OT到仆街想瞓耐少少姐

蝴蝶效應班友識條撚咩

無錯我柯屎唔出都係因為佔中
唔係好幾年前研究過企實兩邊係快啲咩
個trail 係倫敦holborn站做, 唔比人行
(香港 倫敦 stockholm 地鐵同一個集團)

話因為當一邊有人行時, 會好似塞車咁因為骨牌, 少少動作就會做左好多lag

個研究上年出架

班人又走去無視囉

佢地永遠企硬 , 唔駛參考其他意見 , 之後就屌其他人係共狗五毛

肯撚定成個運輸系統快左

因為連登仔 (畀負皮嗰班) 永遠眼窄到 只係關心自己既效率會唔會被拖慢
但相關研究 關注既係 整體效率有冇提升

整體效率上升, 人人potentially 受惠 先係最理想既方案

其實你要講效率
你叫港鐵較返快d 梯佢先講啦

以前d 梯快到仆街嘅
宜家? 全部較慢晒
樓豬都係收皮啦 有d線要等7,8分鐘先有一班 遲一分鐘已經影響好大

追post啦屌

食屎啦 大陸狗 唔夠講淨係識叫人追post
根本應該全部人都行
話無分別班友係無搭過地鐵定點撚機

真係未試過遲幾秒無趕到嗰一班,然後遲半個鐘到?
505輕鐵無追到,下一班10分鐘後
西鐵無跑電梯,下一班4分鐘後
東鐵已經無得衝,下一班7分鐘後
k巴又無跑到,下一班十幾分鐘後
定你班撚樣好似林鄭咁,唔搭地鐵?

見到真係就走既話,其實兩邊d人都會一齊行
未見到班車走就話一兩秒重要既唔該平地行快兩步
同埋你用0秒轉車既時間黎預出門口,識著你真係慘

唔知你冇常識定冇用開手機,依家班班車都有時間表,我未上車都已經知道轉車站趕唔趕到轉車
如果話建議所有人並排咁行,兩邊都要行,你點諗?

個個人需求都唔同,朝早行快兩步快1分鐘,趕到就關門個班車快多兩分鐘,轉車個陣又等少兩分鐘,前後已經5分鐘。

你知唔知5分鐘做到幾多嘢?
Precise D講,你唔知時間幾寶貴?

你以為個個都$32 一個鐘,5分鐘價值$2.6?我提早5分鐘到公司回多兩個email唔好?

操你媽的就不會早五分鐘出門嗎?
常常拿日本當例子,日本人會遲到嗎?他們這麼守時,是因為永遠早出門,有緩衝時間。

要留咁多時間做所謂嘅Buffer 浪費晒啲時間嚟遷就一個低效率嘅交通系統 竟然會有人覺得冇問題

利申:我冇講過扶手電梯行定企

兩邊行慢過兩邊企
比數據比研究喇柒頭

收嗲啦 白痴仔, 從來無人關注 兩邊行 呀
你自己離題走去討論 兩邊行 做乜鳩啫
咁不如你講埋 兩邊跑啦 , 白撚痴

又話要效率又話快
兩邊行竟話冇人關注
一句駁唔到咪算囉柒頭
講數據,含撚喇

係咁講兩邊行係咪真係以為自己好風趣,好幽默?

兩邊行快過兩邊企你又認
係你地話左行班人自鳩私
姐係你地話兩邊企又唔撚風趣既
戇鳩

兩邊行仲整扶手電梯出黎做乜
個腦諗乜野架

想快你唔撚行樓梯?
又想唔郁又想快
就迫人陪你企
奇鳩怪架喎你

係囉 想快你唔撚行樓梯?你自己都講左
唔好淨係諗個人嗰方面啦屌
考慮下後面排緊隊嗰班人
同埋假設電梯2邊企
最頂頂有個一對老人家夫婦行到好慢
塞住左個出口
其實好危險

你幾耐無搭過?平時預開個零鐘定點? 你去到個站見到下班幾耐都知你係啱啱走咗架車定點樣啦, 關咩平地事啫? 你未上到扶手電梯頂你都唔會見到班車係就開定點樣啦。 咁係唔係係咪都要行快啲呀?

明唔明白,除左你真係見到部車先衝過去,你未見到部車之前既一秒,係同你早出門口既一秒係一樣,自己唔守時係度賴其他野

第一程車我當你贏
咁中間要轉車呢? 叫個司機開快5秒?
樓主不如搞返個左企campaign
試過前面有人kick鞋帶pk,如果唔係左面有位避,後面成班人好易一齊pk。
重未計支那水貨客d手拖車。
結論係樓主on9

你幾耐無搭過?平時預開個零鐘定點? 你去到個站見到下班幾耐都知你係啱啱走咗架車定點樣啦, 關咩平地事啫? 你未上到扶手電梯頂你都唔會見到班車係就開定點樣啦。 咁係唔係係咪都要行快啲呀?

明唔明白,除左你真係見到部車先衝過去,你未見到部車之前既一秒,係同你早出門口既一秒係一樣,自己唔守時係度賴其他野

第一程車我當你贏

咪叫左你平地行快少少 頭先又係度問,又唔消化

第一程車我當你贏

你行地鐵條梯同企係度有冇快到10秒
咁撚急唔走去跑樓梯

其實你要講效率
你叫港鐵較返快d 梯佢先講啦

以前d 梯快到仆街嘅
宜家? 全部較慢晒

又離題

btw , 依家個速度可以接受
我諗較慢啲, 機件損耗周期會長左 , 同埋因為地鐵太多人, 較慢啲係安全過以前快既速度, 始終班次密左迫左, 一下子太多人上電梯的確有危險性
出意外賠都賠死佢 , 佢地公司立場一定係咁做

咁即係個速度慢左先係排到仆街嘅主因啦
講真,我自己就慣左企嘅,但唔見得左手邊行真係會慢左
至小我從來無見過左手面真係全空而右手面排到仆街
試過前面有人kick鞋帶pk,如果唔係左面有位避,後面成班人好易一齊pk。
結論係樓主on9

行路唔易pk d
結論係樓主on9

所以左行右企先係安全,呢個習慣救左我兩三次
咁鍾意講集體利益同效率下世投胎做蜜蜂啦,唔正視人本性自私嘅事實走出黎話人on9

文明社會本身就有好多野係極低效率
你唔趕時間, 讓比趕時間或者心急既人行先係文明表現
為左效率同實用而忽視個人意志, 第一件事就應該推行優生學, 然後閹晒樓主呢類on9仔
成個社會一定進步極快
同埋假設電梯2邊企
最頂頂有個一對老人家夫婦行到好慢
塞住左個出口
其實好危險

又一極端例子

我想問 就算左行右企, 你講既依個極端例子 都會發生架啦, 唔危險 ?

有幾極端 成日都有d老人家行得好慢咁搭電梯啦
只不過因為左行右企佢地企一邊 d人行曬左邊出電梯先唔會發生意外
結論係樓主on9

所以左行右企先係安全,呢個習慣救左我兩三次

咁岩三次左邊都冇人
九龍塘站成堆on9強國人2邊都企
但都係排到仆街

中環站左行右企
但成個流程係smooth 嘅

屌九龍塘班仆街
朝早最趕先嚟妹吓妹吓

好彩而家學精咗
太子上已經計啱門位
九龍塘直接對準電梯上
唔使同班仆街係度塞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞