究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
但放工時間 觀塘多人到兩邊企

無計啦,受英國教育既一早係少眾。
樓豬都係收皮啦 有d線要等7,8分鐘先有一班 遲一分鐘已經影響好大

我過海巴士, 三四個字先一班tim ....
早d 瞓, 早d 出門口啦....預到咁緊把鬼咩

考試考唔到滿分
老母:點解唔早d開始搵書?
唔小心? 點解唔小心d?
唔夠時間? 點解唔寫快d?

好似無講錯咁,不過呢,呢d point水平有幾高?

唔想遲到要早d出門口都比你講到低水平笑撚到噴飯
你宜家慳到幾多秒呀,訓多左幾耐呀

都係o個句, 人地既情況你點撚知?
比多個選擇同機會人有咩野問題?

重有企兩邊又慳到幾多秒呢?
又訓多左幾耐?

左邊空左 右邊狂排
直頭上唔撚到去啦下話

英國都講左右清人快啦
同埋大陸幾時有分企唔企晒,係咪short撚左
自己想行就要人地都一齊行
有幾多人打蛇餅被迫行左邊再搵位cut入右邊企,自己有眼睇

咩一齊行呀屌你老母閱讀障礙,
你唔行咪企右邊囉,我想行就行左邊,
係你呢隻死賤種唔行就要人兩邊都企咋,我想行你地企兩邊又塞鳩住哂,邊個自撚私呀冚家剷,死返上大陸啦咁撚鍾意企!

都話大把人因為右邊蛇餅先要被迫行,講到得自己係被迫害咁
大把人唔想行要陪你一齊行呀
睇下字啦好無,唔想將一樣既野打兩次你先明

想快少少又唔想行,呢d咪自私lo

邊一邊係大眾 邊一邊係小眾
唔講都知啦下嘩,點自私法呀
為左就班投胎撚先要被迫行,唔係見到右邊打蛇餅點會行

非洲同中國人夠多lo,講大眾少眾on99

d point弱到

大部分人遷就小部分人叫弱
一大班人係右邊J貼屎忽碎步行叫無所謂慢慢排
我覺得應該拎槍迫唔行既人行 咁就最快

正常行為

英國都講左右清人快啦

痴撚線,幾時有跟丫?
一早打左點解啦,日本新宿站夠多人啦,台灣,日本,香港,英國都做到,係97多左你地班新移民先話唔得之麻
其實如果個個扶手電梯側邊都有條樓梯咪可以左右都企囉
的而且確係有d人趕時間一定要行 咁咪行樓梯囉
冇理由為左左右企哂而唔俾人行
另外話左右都企效率高果d人地前提係你要企到密一密
但事實上你d人都係隔一格先企埋去架啦

英國都講左右清人快啦

痴撚線,幾時有跟丫?
一早打左點解啦,日本新宿站夠多人啦,台灣,日本,香港,英國都做到,係97多左你地班新移民先話唔得之麻

新你老母咩新 亂鳩幫人扣身份 on撚鳩鳩
自己google啦,英國唔行因為覺得係一種文化咋

又一個成日見垃圾point

點解趕時間反而要行樓梯?
樓梯只係另外既一個選擇,同左行右企無關係。

英國都講左右清人快啦

痴撚線,幾時有跟丫?

呢d咪就係好既文化lo

唔通學大陸既圍搶文化,打尖文化先好?

英國都講左右清人快啦

痴撚線,幾時有跟丫?

呢d咪就係好既文化lo

憤青洗唔洗驗下腦
大陸係兩邊企咩,係你話我知
點解無人駁 唔係塞住係度,上落車快左
多左人入到車,架車行得快左,多左人上到車
早左上到車,早左落到車

呢個方案太完美主義就係因為有班人覺得自私自利為上,get唔到企既好處
唔會諗到自己都會受益

你係幕門裝咗鋸齒先我都會尚且同意吓
依個topic去到最後就會變左絕對公平同相對公平battle 應該拗極都唔會有答案

英國都講左右清人快啦

痴撚線,幾時有跟丫?

呢d咪就係好既文化lo

憤青洗唔洗驗下腦
大陸係兩邊企咩,係你話我知

點撚知,張卡過左期5,6年

人地想妹下咪企扶手電梯
你趕你行樓梯有咩問題?又想趕又唔肯付出
人地講到右邊打哂蛇餅你都唔諗下d雙方都達到目的嘅方法 淨係一味驚自己蝕底 呢d咪劣根性
我冇話我嘅諗法係岩 不過由你驚蝕底果下已經表現左你自私
我不嬲都支持左行右企嘅 實有人趕要行快d
但人地打哂蛇餅你係咪當見唔到呀
依個topic去到最後就會變左絕對公平同相對公平battle 應該拗極都唔會有答案

不嬲都唔buy絕對公平,好似男女同一條隊排小學咁,好似公平但實質上唔係。

人地想妹下咪企扶手電梯
人地講到右邊打哂蛇餅你都唔諗下d雙方都達到目的嘅方法 淨係一味驚自己蝕底 呢d咪劣根性

我係企右邊打蛇餅既人,
所以我一d都唔自私,
相反,行樓梯,行電梯,企電梯,三者係美孚站西鐵轉地鐵去睇係可以共存。
而尖東去尖沙咀站去睇都係可以共存。

唔會有佢講極端情況
如果企嘅人係在意速度,點解唔行而要企?

如果唔在意速度,空出左邊畀有需要嘅行,成人之美,又有咩問題?
( Show Blocked User - 今天起各有逸後 )
我就唔信兩邊企對個人嚟講會快過左行右企喇,香港地返工時間趕頭趕命好正常,你唔趕就企埋一邊,我趕就行,有乜問題?趕時間就梗係理自己架啦,仲得閒去諗整體效率計埋數?
急步行上地面去埋大家樂買早餐,等外賣見到頭先企電梯嘅人先喺隊尾排緊,根本就唔係快嗰十秒咁簡單。當你行電梯出咗閘/上早一班車,之後遇到嘅事同企埋一邊嘅都唔同,例如過馬路咁啱綠公仔/等𨋢上office唔駛排咁長龍,根本就可以快好多。

對個人黎講唔係,但整體黎講,企兩邊係會快啲

真心問
個原因係咩?
唔多make sense
同埋點解有人話兩邊企就唔使排隊?

理想情況下
企嘅話就級級都企滿人
行嘅話通常每個人之間起碼有一級距離,但時間唔會快多過一倍
即刻用唔盡條梯
結果整體黎講慢左

主要問題係無咁多人想行,全世界想行既話,當然係左行右行最勁

用唔用得盡條梯同快唔快有咩關係
左行右企既話用唔盡條梯都快過左右企滿
快係指人流高左
試問人流高左,但整體點會慢左?
人流已經反應左整體既速度
其實朝早去香港站望一望,就知左邊不斷有人咁行,右邊d 人企定定或者慢慢行,唔會話浪費左左邊

根本打哂蛇餅 ge 原因就係太多人,d 車太密

講咁多理論性 ge 野,都唔知做乜

人地想妹下咪企扶手電梯

我係企右邊打蛇餅既人,
所以我一d都唔自私,
相反,行樓梯,行電梯,企電梯,三者係美孚站西鐵轉地鐵去睇係可以共存。
而尖東去尖沙咀站去睇都係可以共存。

唔會有佢講極端情況

極咩端,繁忙時間唔講轉車,一落車等上梯係逼到去閘門架啦,九龍塘點會唔係J貼屎忽碎步un打蛇餅
我就唔信兩邊企對個人嚟講會快過左行右企喇,香港地返工時間趕頭趕命好正常,你唔趕就企埋一邊,我趕就行,有乜問題?趕時間就梗係理自己架啦,仲得閒去諗整體效率計埋數?
急步行上地面去埋大家樂買早餐,等外賣見到頭先企電梯嘅人先喺隊尾排緊,根本就唔係快嗰十秒咁簡單。當你行電梯出咗閘/上早一班車,之後遇到嘅事同企埋一邊嘅都唔同,例如過馬路咁啱綠公仔/等𨋢上office唔駛排咁長龍,根本就可以快好多。

對個人黎講唔係,但整體黎講,企兩邊係會快啲

真心問
個原因係咩?
唔多make sense
同埋點解有人話兩邊企就唔使排隊?

理想情況下
企嘅話就級級都企滿人
行嘅話通常每個人之間起碼有一級距離,但時間唔會快多過一倍
即刻用唔盡條梯
結果整體黎講慢左

主要問題係無咁多人想行,全世界想行既話,當然係左行右行最勁

用唔用得盡條梯同快唔快有咩關係
左行右企既話用唔盡條梯都快過左右企滿
快係指人流高左
試問人流高左,但整體點會慢左?
人流已經反應左整體既速度

都話無咁多人想行,個個想行當然會好快,點解我又要打多次
想快不如叫地鐵較快條電梯仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞