究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
你老味你明唔撚明遲1、2秒可以miss 左班接駁車,分分鐘等成10分鐘

早d 出門口?已經日撚日OT到仆街想瞓耐少少姐

佢地應該係廢中黎 日日出街捉棋 唔知時間既重要性
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

有無諗過係後面排隊嗰班人入面亦有人趕時間
兩邊企哂咪疏通得快啲囉
就算比左邊你行 你都係快得嗰一兩分鐘
表達得有啲1999,唔知你明唔明

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行
唔趕嘅你理得一邊企定兩邊企

econ去睇 對行嘅人慳左嘅時間嘅value > 對無所謂嘅人慢左嘅時間

一句到尾 你趕咪行 唔行就收撚柒皮企閪埋一面

唔趕既人就塞到仆街打蛇餅
算唔算蝕左比趕個d人
點解你value高就讓你又唔係有得分比其他人

而家講緊啱唔啱
正常理解係搵一個socially optimal嘅方法
所以唔係睇個人得失係睇全部人

(ps每個人點value啲時間又depends on佢趕唔趕 所以唔係話成班人快左就等於好 所以個濕鳩英國研究可以收收皮先)

你有第二個理解請詳述之

你清人清得快唔打蛇餅根本係全個運輸系統唔知快到幾多%
細節位連開門都唔洗咁耐
著眼點係運輸系統順暢 少眾既10秒都拎去計一餐係on9

econ value撚計唔計到成個運輸系統快左係咪socially optimal
你老味你明唔撚明遲1、2秒可以miss 左班接駁車,分分鐘等成10分鐘

早d 出門口?已經日撚日OT到仆街想瞓耐少少姐

你又明唔明呢啲係講緊運氣,無左班車就瀨嗰十零廿秒分零兩分鐘
1.你要趕時間快跑樓梯冇人阻你
事實係行嗰D都係施施然撳住手機行

2.成條龍𣈱順>個別幾個快

3.潛在問題:人碰撞衝突/扶手電梯承受耗損..etc

歡迎理性討論

鬼佬野代表岩

你見到我有打字話佢啱? 驗眼啦

小學雞辯駁 為講而講
咁你貼黎做乜?

舉例唔得?

舉黎做乜
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

econ去睇 對行嘅人慳左嘅時間嘅value > 對無所謂嘅人慢左嘅時間

算唔算蝕左比趕個d人

而家講緊啱唔啱
正常理解係搵一個socially optimal嘅方法
所以唔係睇個人得失係睇全部人

(ps每個人點value啲時間又depends on佢趕唔趕 所以唔係話成班人快左就等於好 所以個濕鳩英國研究可以收收皮先)

你有第二個理解請詳述之

你清人清得快唔打蛇餅根本係全個運輸系統唔知快到幾多%
細節位連開門都唔洗咁耐
著眼點係運輸系統順暢 少眾既10秒都拎去計一餐係on9

睇返我上個comment
拿 老實講 你咁樣講晒成個系統 包晒所有現實中存在嘅周邊環境 好難講到底
左行右企同左企右企 一個清到一個清唔到 or 兩個都清到或者兩個都清唔到
邊個情況更常見

除非有位巴絲係做logistics嘅research simulate過常見嘅情況 否則好難講係咪真係會有清到vs清唔到嘅效果

但又咁講 做月台design嘅人應該要盡量令到點都會清到 如果有持續清唔到嘅情況出現 個月台design都幾失敗
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

咁唔趕塞下又有咩所謂呢

地鐵清唔到人下一班又黎你都覺得ok
同其他人J貼屎忽再碎步行叫無所謂笑撚到屎都標埋

呢個point都有需要考慮
但因為左行右企instead of左企右企而會有清唔晒vs清得晒嘅情況出現in general係好少發生
(好少發生因為附近環境design要令到啱啱好一個方法就清到, 另一個方法清唔到, 正常理解應該機率低於兩個都清到 or 兩個都清唔到)

因為而家嘅討論無講明邊條電梯無specify附近環境 所以應該general咁去討論 呢個point應該too minor to consider.

你平時是在凌晨時份乘港鐵嗎🤔🤔🤔這也不算common situation?🤔🤔🤔

根本右邊排到仆街 左邊空晒
唔明點解兩邊企係清人快真係好耐無出街
Overall 黎講樓主果個慨念的確係最快
左行右企就益左趕時間嘅人,但就犧牲左所有人嘅時間
依家話題講過 嘈過好多次

次鳩次都係有班自我中心撚 話兩邊企就係蝗狗, 亦有人話兩邊企係自私

根本英國之前已經做左研究, 話最理想就係繁忙時間兩邊企 , 效率最高
你地班on9 繼續自圓其說啦

巴打好波 果班成日自以為自己好撚醒 好撚正直既港豬真係好撚on9

中國狗 蝗不得好死

英國研究
台灣新聞話兩邊行最撚快呀
你又唔撚叫右手邊班妹吓妹吓行快兩步?
london 之前做過實驗係兩邊企哂人消化人流快過左行右企

但我估會有趕住去死撚話要讓條左邊比佢跑
Overall 黎講樓主果個慨念的確係最快
左行右企就益左趕時間嘅人,但就犧牲左所有人嘅時間

你趕咪行左邊
永遠都有人趕有人唔趕架喇
我就真係未撚見過全部人行冇人企喇
普通電梯120 ppm
講左咩自己參透下
係咁講兩邊一齊行既死開啦
以為好幽默咩
1.你要趕時間快跑樓梯冇人阻你
事實係行嗰D都係施施然撳住手機行

2.成條龍𣈱順>個別幾個快

3.潛在問題:人碰撞衝突/扶手電梯承受耗損..etc

歡迎理性討論

駁唔到
同埋頭先有人講得30%既人趕時間中意行
我唔知佢30%點計出黎啦

但我所見負評多過正評接近5倍 唔知樓主點解釋咁多人支持依種所謂既ON9觀念呢
london 之前做過實驗係兩邊企哂人消化人流快過左行右企

但我估會有趕住去死撚話要讓條左邊比佢跑

普通Stimulation 都做到 左右企Absorption rate 的確係最高
樓主on撚9
負評嘅人可唔可以再討論下
港豬又點會明
永遠都係個人理益行先
話知你左右企清人清得快
總之佢自己要最快
大家都快?唔得喎
你死你事
但其實塞左係梯口嘅時間分分鐘長過你行條梯嘅時間
樓主on撚9

講黎聽下點解我係on9
咁撚鐘意行就死去行樓梯啦
係咁講兩邊一齊行既死開啦
以為好幽默咩

戇鳩話兩邊一齊企唔撚戇鳩呀
你禁巴閉下次出街次次企左邊阻人行囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞