究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike

收嗲啦 白痴仔, 從來無人關注 兩邊行 呀
你自己離題走去討論 兩邊行 做乜鳩啫
咁不如你講埋 兩邊跑啦 , 白撚痴

又話要效率又話快
兩邊行竟話冇人關注
一句駁唔到咪算囉柒頭
講數據,含撚喇

係咁講兩邊行係咪真係以為自己好風趣,好幽默?

兩邊行快過兩邊企你又認
係你地話左行班人自鳩私
姐係你地話兩邊企又唔撚風趣既
戇鳩

兩邊行仲整扶手電梯出黎做乜
個腦諗乜野架

想快你唔撚行樓梯?
又想唔郁又想快
就迫人陪你企
奇鳩怪架喎你

係囉 想快你唔撚行樓梯?你自己都講左
唔好淨係諗個人嗰方面啦屌
考慮下後面排緊隊嗰班人

你見到左手面真係全空,你可以直接行過去企定係度
試過前面有人kick鞋帶pk,如果唔係左面有位避,後面成班人好易一齊pk。
重未計支那水貨客d手拖車。
結論係樓主on9

你呢個例子會唔會離譜左啲
kick鞋帶會有幾可係扶手電梯上面發生
支那啲車又關香港人咩事?佢地啲錯就瀨落我地到?你好似仲on9喎
試過前面有人kick鞋帶pk,如果唔係左面有位避,後面成班人好易一齊pk。
結論係樓主on9

所以左行右企先係安全,呢個習慣救左我兩三次

咁岩三次左邊都冇人

無錯,就係咁好彩,所以我最憎有人企我左邊。
結論係樓主on9

支那啲車又關香港人咩事?佢地啲錯就瀨落我地到?你好似仲on9喎

最少兩次
咁鍾意講集體利益同效率下世投胎做蜜蜂啦,唔正視人本性自私嘅事實走出黎話人on9

文明社會本身就有好多野係極低效率
你唔趕時間, 讓比趕時間或者心急既人行先係文明表現
為左效率同實用而忽視個人意志, 第一件事就應該推行優生學, 然後閹晒樓主呢類on9仔
成個社會一定進步極快

平地咪讓囉,唔通平地又頂住你咩
慳又唔係慳得多,有冇諗過成個運輸系統可以快幾多,唔係塞晒係度,上落車都快埋
話無分別班友係無搭過地鐵定點撚機

真係未試過遲幾秒無趕到嗰一班,然後遲半個鐘到?
505輕鐵無追到,下一班10分鐘後
西鐵無跑電梯,下一班4分鐘後
東鐵已經無得衝,下一班7分鐘後
k巴又無跑到,下一班十幾分鐘後
定你班撚樣好似林鄭咁,唔搭地鐵?

見到真係就走既話,其實兩邊d人都會一齊行
未見到班車走就話一兩秒重要既唔該平地行快兩步
同埋你用0秒轉車既時間黎預出門口,識著你真係慘

你幾耐無搭過?平時預開個零鐘定點? 你去到個站見到下班幾耐都知你係啱啱走咗架車定點樣啦, 關咩平地事啫? 你未上到扶手電梯頂你都唔會見到班車係就開定點樣啦。 咁係唔係係咪都要行快啲呀?

明唔明白,除左你真係見到部車先衝過去,你未見到部車之前既一秒,係同你早出門口既一秒係一樣,自己唔守時係度賴其他野

第一程車我當你贏
咁中間要轉車呢? 叫個司機開快5秒?

你行地鐵條梯同企係度有冇快到10秒
咁撚急唔走去跑樓梯

跑樓梯快定係扶手梯上面行快?
結論係樓主on9

最少兩次

兩個都係後生,一個係尖沙咀鬼仔黎.一個係屯門市中心又係十幾歲既

你幾耐無搭過?平時預開個零鐘定點? 你去到個站見到下班幾耐都知你係啱啱走咗架車定點樣啦, 關咩平地事啫? 你未上到扶手電梯頂你都唔會見到班車係就開定點樣啦。 咁係唔係係咪都要行快啲呀?

明唔明白,除左你真係見到部車先衝過去,你未見到部車之前既一秒,係同你早出門口既一秒係一樣,自己唔守時係度賴其他野

第一程車我當你贏

咁撚急唔走去跑樓梯

跑樓梯
結論係樓主on9

最少兩次

兩個都係後生,一個係尖沙咀鬼仔黎.一個係屯門市中心又係十幾歲既

我有講大話死全家

第一程車我當你贏

咁撚急唔走去跑樓梯

搭的士最快
同埋假設電梯2邊企
最頂頂有個一對老人家夫婦行到好慢
塞住左個出口
其實好危險

又一極端例子

我想問 就算左行右企, 你講既依個極端例子 都會發生架啦, 唔危險 ?

有幾極端 成日都有d老人家行得好慢咁搭電梯啦
只不過因為左行右企佢地企一邊 d人行曬左邊出電梯先唔會發生意外

$2 地鐵優惠之後大把,成五年啦
其實安全上係有佢道理既,真係有得避
不過係上邊行一樣都係危險
個鞋帶kick左去最後丫叉位度,

兩次都係左面有位先可以移去左邊走。

其實你要講效率
你叫港鐵較返快d 梯佢先講啦

以前d 梯快到仆街嘅
宜家? 全部較慢晒

又離題

btw , 依家個速度可以接受
我諗較慢啲, 機件損耗周期會長左 , 同埋因為地鐵太多人, 較慢啲係安全過以前快既速度, 始終班次密左迫左, 一下子太多人上電梯的確有危險性
出意外賠都賠死佢 , 佢地公司立場一定係咁做

咁即係個速度慢左先係排到仆街嘅主因啦
講真,我自己就慣左企嘅,但唔見得左手邊行真係會慢左
至小我從來無見過左手面真係全空而右手面排到仆街

唔算係主因喎
反而係因為搭既人多左 , 班次又密左 , 2 邊月台同時到達月台既機會增加左
都會導致 電梯口出現大量乘客聚集
咁大間公司 電梯既風險管理 一定係以保守為主架啦

結論即係人流超過左可承受容量,而個可承受容量又因爲較慢左條梯(又或者係d 人企晒係右面)
所以排到仆街?

你係真係毒撚到無街出定點撚樣?
而家唔係講緊以秒計呀,以小時計呀on9。好,我當你揸車。 衝一支黃燈,前面全部綠同唔衝全紅你唔係未試過呀?
遲咗返屋企,成家人等埋我開飯你明唔明?定你真係毒撚到無所謂,反正無人會等?
咁鍾意講集體利益同效率下世投胎做蜜蜂啦,唔正視人本性自私嘅事實走出黎話人on9

為左效率同實用而忽視個人意志, 第一件事就應該推行優生學, 然後閹晒樓主呢類on9仔
成個社會一定進步極快

慳又唔係慳得多,有冇諗過成個運輸系統可以快幾多,唔係塞晒係度,上落車都快埋

都係果句
個社會運作上其實好多時就係無效率
你又講返快幾多做乜鳩姐
掉轉黎講你要效率行先既話除左電梯, 根本成個社會大把野要改
你明唔明你個思想有咩問題
你不如睇行個post正負比係幾多
根本香港人大多數都好撚心急
同埋假設電梯2邊企
最頂頂有個一對老人家夫婦行到好慢
塞住左個出口
其實好危險

又一極端例子

我想問 就算左行右企, 你講既依個極端例子 都會發生架啦, 唔危險 ?

有幾極端 成日都有d老人家行得好慢咁搭電梯啦
只不過因為左行右企佢地企一邊 d人行曬左邊出電梯先唔會發生意外

痴線 你真係無得救 咁都唔叫極端

有幾極端 成日同兩老出門搭地鐵都提佢地唔好企晒兩邊

你係真係毒撚到無街出定點撚樣?
而家唔係講緊以秒計呀,以小時計呀on9。好,我當你揸車。 衝一支黃燈,前面全部綠同唔衝全紅你唔係未試過呀?
遲咗返屋企,成家人等埋我開飯你明唔明?定你真係毒撚到無所謂,反正無人會等?

你明明係明白講運氣,點解你又好似唔明白咁呢?
比你全行電梯vs全企,係咪會相差一粒鐘?
有冇腦架,仲要打一大堆垃圾打,打埋d垃圾工遲放工又賴
你肚痛衝緊返公司果陣就唔係咁諗
前面條友企係度保證你屌晒佢祖宗十八代

當然
睇下係照顧少數有需要嘅人,定係睇整體大局

成個社會一定進步極快

成個香港全部陸上交通都係雙層巴士冇晒的士同私家車夠路面暢順啦,點解唔會執行?你下世投胎去做蜜蜂啦,你今世投錯胎做左人類實在太不幸喇
一d都唔on9, 你老母先著你先on9
唔趕時間咪企 趕時間咪行囉 有咩好嘈
我就唔信兩邊企對個人嚟講會快過左行右企喇,香港地返工時間趕頭趕命好正常,你唔趕就企埋一邊,我趕就行,有乜問題?趕時間就梗係理自己架啦,仲得閒去諗整體效率計埋數?
急步行上地面去埋大家樂買早餐,等外賣見到頭先企電梯嘅人先喺隊尾排緊,根本就唔係快嗰十秒咁簡單。當你行電梯出咗閘/上早一班車,之後遇到嘅事同企埋一邊嘅都唔同,例如過馬路咁啱綠公仔/等𨋢上office唔駛排咁長龍,根本就可以快好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞