究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

有無諗過係後面排隊嗰班人入面亦有人趕時間
兩邊企哂咪疏通得快啲囉
就算比左邊你行 你都係快得嗰一兩分鐘
表達得有啲1999,唔知你明唔明

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行
唔趕嘅你理得一邊企定兩邊企

econ去睇 對行嘅人慳左嘅時間嘅value > 對無所謂嘅人慢左嘅時間

一句到尾 你趕咪行 唔行就收撚柒皮企閪埋一面

唔趕既人就塞到仆街打蛇餅
算唔算蝕左比趕個d人
點解你value高就讓你又唔係有得分比其他人

而家講緊啱唔啱
正常理解係搵一個socially optimal嘅方法
所以唔係睇個人得失係睇全部人

(ps每個人點value啲時間又depends on佢趕唔趕 所以唔係話成班人快左就等於好 所以個濕鳩英國研究可以收收皮先)

你有第二個理解請詳述之

你清人清得快唔打蛇餅根本係全個運輸系統唔知快到幾多%
細節位連開門都唔洗咁耐
著眼點係運輸系統順暢 少眾既10秒都拎去計一餐係on9
從何得出兩邊企會快啲
最多係叫公平啲
大家一齊慢
等嘅時間一樣姐
行都可以慢過企?
原來有時行行下有條友企喺到阻鳩住哂見到有人上緊又唔肯死埋去右邊嘅仆街含撚死大叔就係樓豬你條廢J
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

econ去睇 對行嘅人慳左嘅時間嘅value > 對無所謂嘅人慢左嘅時間

算唔算蝕左比趕個d人

咁唔趕塞下又有咩所謂呢

地鐵清唔到人下一班又黎你都覺得ok
同其他人J貼屎忽再碎步行叫無所謂笑撚到屎都標埋

其實就算2邊企都會清唔到人塞撚住曬 咁不如2邊行曬啦

鬼佬野代表岩

鬼佬野代表岩

你見到我有打字話佢啱? 驗眼啦
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

咁唔趕塞下又有咩所謂呢

其實就算2邊企都會清唔到人塞撚住曬 咁不如2邊行曬啦

兩邊行係會快d
但行既時候我諗每人都隔左2格
企滿係講用晒
所以唔好講到行係會可以快得好多
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

咁唔趕塞下又有咩所謂呢

呢個point都有需要考慮
但因為左行右企instead of左企右企而會有清唔晒vs清得晒嘅情況出現in general係好少發生
(好少發生因為附近環境design要令到啱啱好一個方法就清到, 另一個方法清唔到, 正常理解應該機率低於兩個都清到 or 兩個都清唔到)

因為而家嘅討論無講明邊條電梯無specify附近環境 所以應該general咁去討論 呢個point應該too minor to consider.

鬼佬野代表岩

咪係!

應該兩邊一齊行,想企就去搭啦

鬼佬野代表岩

玩logic
我明明話佢岩你嘈乜
屌你老母
唔趕時間自己慢慢行樓梯啦
阻撚住晒 屌
利申 已經早一日出門口

鬼佬野代表岩

小學雞辯駁 為講而講
咁你貼黎做乜?
從何得出兩邊企會快啲
最多係叫公平啲
大家一齊慢
等嘅時間一樣姐
行都可以慢過企?

右邊排到仆街左邊無人行喎,係咪好耐無出街
應該取消香港所有自動扶手電梯

鬼佬野代表岩

小學雞辯駁 為講而講
咁你貼黎做乜?

舉例唔得?
樓主死on9仔
唔兩邊都行?
再者,你趕時間咪行囉
唔趕時間咪等多陣
有乜問題?

睇死樓主係個d又想快又唔撚想行既死大陸仆街垃圾

係啦係啦,你繼續淨係諗你自己啦
其實條電梯有幾長?比你行都唔會快得幾多
你話係朗豪坊果d 天梯就話姐....就算企定定都30秒之內搭完一條電梯啦on9

同意,為左果幾十秒又計數又經濟理論
你老味你明唔撚明遲1、2秒可以miss 左班接駁車,分分鐘等成10分鐘

早d 出門口?已經日撚日OT到仆街想瞓耐少少姐

鬼佬野代表岩

玩logic
我明明話佢岩你嘈乜

原來有時行行下有條友企喺到阻鳩住哂見到有人上緊又唔肯死埋去右邊嘅仆街含撚死大叔就係樓豬你條廢J

鬼佬野代表岩

玩logic
我明明話佢岩你嘈乜

Sorry
我錯 太激動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞