究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
好多大陸仔同五毛係度屌左行右企呢個香港文化

係,通常企左邊教係大陸人,一係就死廢老
好多大陸仔同五毛係度屌左行右企呢個香港文化

係,通常企左邊係大陸人,一係就死廢老
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

你一條梯行vs企快唔快到10秒
比你真係快到10秒再6條梯早一分鐘夠未

快倒十秒係講緊上唔上倒班車既分別
左行右企 將兩種唔同需求既人分開,係有效方法
咩兩邊企會快啲 真係好好笑,企得既人就唔係趕時間,所快咗既收益 並不明顯

最有趣係有人提出左行右企令人群堆係梯口等右企,係左行既人自私,定係右企既人自私?自己諗

明知自己右企,就唔好係左邊插埋去啦

正是 小弟讀Traffic都有講 有兩種system, 一種係system optimal 對成個系統最好 就係樓主所講嘅左右都行,而另一種 就係對單一使用者最好嘅方法 就係左行右傾
而前者係被認為好唔realistic, 事實係冇人會為左令成個系統,即係大家平均地快左 而犧牲令自己慢左

一個簡單例子
大家明明知道平均分配交通先會成個系統快左 好似你將全港過海車平均分落三條隧道 成個系統會最快 同時最多人會受惠 但事實就係 正常人由Mk去灣仔一定用紅隧嘅 如果未到塞到仆街 都唔會用其他隧道(先唔好計價錢), 佢唔會因為知道平均分配會令個system最高efficiency就去走東隧西隧,你可以話自私 但係冇人會on9大愛到理其他人會唔會同時受惠 更遑論真係趕時間到仆街嘅打工仔 事實就係咁 即使香港交通預測都係用呢個方法(後者)去predict,唔會用前者(唔真實)

結論係 theoretically correct唔等於practically correct
左行右企 將兩種唔同需求既人分開,係有效方法
咩兩邊企會快啲 真係好好笑,企得既人就唔係趕時間,所快咗既收益 並不明顯

最有趣係有人提出左行右企令人群堆係梯口等右企,係左行既人自私,定係右企既人自私?自己諗

明知自己右企,就唔好係左邊插埋去啦

正是 小弟讀Traffic都有講 有兩種system, 一種係system optimal 對成個系統最好 就係樓主所講嘅左右都,而另一種 就係對單一使用者最好嘅方法 就係左行右傾
而前者係被認為好唔realistic, 事實係冇人會為左令成個系統,即係大家平均地快左 而犧牲令自己慢左

一個簡單例子
大家明明知道平均分配交通先會成個系統快左 好似你將全港過海車平均分落三條隧道 成個系統會最快 同時最多人會受惠 但事實就係 正常人由Mk去灣仔一定用紅隧嘅 如果未到塞到仆街 都唔會用其他隧道(先唔好計價錢), 佢唔會因為知道平均分配會令個system最高efficiency就去走東隧西隧,你可以話自私 但係冇人會on9大愛到理其他人會唔會同時受惠 更遑論真係趕時間到仆街嘅打工仔 事實就係咁 即使香港交通預測都係用呢個方法(後者)去predict,唔會用前者(唔真實)

結論係 theoretically correct唔等於practically correct

要實施左右一齊企
除非長期有人喺左邊企頂住後面
或者立法 不過諗落都覺得on99咁
所謂全企 or 兩邊行﹐都係以一條死板規則取代個體決定嘅自由

因此無視咗個體嘅緩急﹐身體狀況﹐喜好等。

就好似共產主義一樣﹐聽落美好但毫無彈性﹐死板規則冇法應對所有情況

左行右企﹐令每個人可以根據情況決定行or企。

人多擠塞時﹐更多人唔想等選擇行﹐幫助疏導
怕行長電梯or唔趕嘅人﹐可以犧牲時間節省體力or減低風險。

電梯人流本來就好大變化﹐死板單一規則係因應唔到所有情況
理想: 唔想行嘅人會自動自覺排隊

現實: 屌佢老母大撚把人淨係望手機,個個都臨到電梯口先嚟打燈轉線,結果就塞撚住條快線,變咗有一邊電梯無人行又無人企,仲慢過兩邊企。

所謂全企 or 兩邊行﹐都係以一條死板規則取代個體決定嘅自由

因此無視咗個體嘅緩急﹐身體狀況﹐喜好等。

就好似共產主義一樣﹐聽落美好但毫無彈性﹐死板規則冇法應對所有情況

左行右企﹐令每個人可以根據情況決定行or企。

人多擠塞時﹐更多人唔想等選擇行﹐幫助疏導
怕行長電梯or唔趕嘅人﹐可以犧牲時間節省體力or減低風險。

電梯人流本來就好大變化﹐死板單一規則係因應唔到所有情況

講得啱
On9 post?
左行右企係一種方便他人既體。而d人講話因等右企既人,塞左個電梯口,所以搞到慢晒,咁就有個好茅盾既事出現左:
你趕時間?兩邊都企,你快唔到
你唔趕時間?咁排多陣先上到電梯有咩問題?

至於有人提出有研究話兩邊都企先係最快。篇文就冇睇過,但一定有其他assumption,而留言者就只抽一小撮既結論出黎,個結論就變左:自衛殺人都係謀殺一樣,膚淺而短視。

兩邊企會對成個系統有增益,但就會完全忽視左小部分人既利益。快十秒八秒係差上車果下,呢十秒八秒最後可以變成差成個幾字,或甚其他連帶效應。

轉換角度,當你趕時間,但又未去到非坐的不可,或者路面塞車,而一定要坐地鐵。而你前面有班人就咁塞左兩邊,樓梯又係站頭,而你係站尾,你有咩感受?

禮讓係文明文化發展既產物。如果覺得小撮人趕時間都好,都唔應該遷就,我會建議:在我們鄰近有塊大陸,當地文化都是鼓吹自身利益,何不返回當地居住?
你有冇諗過排到仆街 係因為啲人四面八方咁湧入條電梯?
近近地去台灣日本望下人地會唔會咁

港豬係鍾意快你一個身位上電梯 自覺快左一秒就係一秒

其實好撚 on 9

同香港渣車文化一樣,一定要cut線,cut到慢過人就會嗶人嗶到pk
提話兩邊一齊企效率最高既人得兩種
一種就認為數據=現實
一種就戇尻

兩邊一齊企梗係快同有效率啦
問題係唔會每排都企滿兩個嘛
廢青:屌你唔企廢老隔離
廢老:上面有位又點,腳痛唔行呀
毒撚:等我企係條女後面先
咸濕佬:等我企係條女側邊

最後變成間唔中有一格唔企人,變相又係慢左

宜家左行又企其實先係最符合現實既做法
而且你唔俾行果堆人實際係跑住去?
一條路跑肯定快過企囉

有啲人話預早啲出門我真心覺得好撚好笑
如果人地琴晚OT到3點4點
朝早要9點番工,點預呀戇尻
日本搭電梯啲人會自動自覺排隊
一種就認為數據=現實
一種就戇尻

一條路跑肯定快過企囉

問題係現實左邊唔係個個會行,使用率仲低
反而好多人塞哂係電梯口,等企右邊
一種就認為數據=現實
一種就戇尻

一條路跑肯定快過企囉

問題係現實左邊唔係個個會行,使用率仲低
反而好多人塞哂係電梯口,等企右邊

你依個情況咪姐係冇人急/唔係繁忙時間
所以人流係你個個case 係唔重要
咁趕時間行樓梯喇
你有冇諗過排到仆街 係因為啲人四面八方咁湧入條電梯?
近近地去台灣日本望下人地會唔會咁

日本排到傻 !
全部企晒一邊, 另一邊就完全無人行
打跛對腳用傷殘通道啦支那狗
從何得出兩邊企會快啲
最多係叫公平啲
大家一齊慢
等嘅時間一樣姐
行都可以慢過企?

右邊排到仆街左邊無人行喎,係咪好耐無出街

你見到右邊排到仆街 你都仲企右邊?
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

有無諗過係後面排隊嗰班人入面亦有人趕時間
兩邊企哂咪疏通得快啲囉
就算比左邊你行 你都係快得嗰一兩分鐘
表達得有啲1999,唔知你明唔明

有無諗過左行右企要你跟。你係排隊果班都,都只係阻你一兩分鐘
話差幾秒趕唔到車啲人係咪成日遲到
成個post都未有所謂英國研究嘅資料睇下
我就唔信兩邊企對個人嚟講會快過左行右企喇,香港地返工時間趕頭趕命好正常,你唔趕就企埋一邊,我趕就行,有乜問題?趕時間就梗係理自己架啦,仲得閒去諗整體效率計埋數?
急步行上地面去埋大家樂買早餐,等外賣見到頭先企電梯嘅人先喺隊尾排緊,根本就唔係快嗰十秒咁簡單。當你行電梯出咗閘/上早一班車,之後遇到嘅事同企埋一邊嘅都唔同,例如過馬路咁啱綠公仔/等𨋢上office唔駛排咁長龍,根本就可以快好多。

對個人黎講唔係,但整體黎講,企兩邊係會快啲

真心問
個原因係咩?
唔多make sense
同埋點解有人話兩邊企就唔使排隊?

理想情況下
企嘅話就級級都企滿人
行嘅話通常每個人之間起碼有一級距離,但時間唔會快多過一倍
即刻用唔盡條梯
結果整體黎講慢左

主要問題係無咁多人想行,全世界想行既話,當然係左行右行最勁

而家未就係有人想行有人想企所以先左行右企
全世界想企既話一早就實行兩邊企啦
其實如果個個扶手電梯側邊都有條樓梯咪可以左右都企囉
的而且確係有d人趕時間一定要行 咁咪行樓梯囉
冇理由為左左右企哂而唔俾人行
另外話左右都企效率高果d人地前提係你要企到密一密
但事實上你d人都係隔一格先企埋去架啦

又一個成日見垃圾point

點解趕時間反而要行樓梯?
樓梯只係另外既一個選擇,同左行右企無關係。

人地想妹下咪企扶手電梯
你趕你行樓梯有咩問題?又想趕又唔肯付出
人地講到右邊打哂蛇餅你都唔諗下d雙方都達到目的嘅方法 淨係一味驚自己蝕底 呢d咪劣根性
我冇話我嘅諗法係岩 不過由你驚蝕底果下已經表現左你自私
我不嬲都支持左行右企嘅 實有人趕要行快d
但人地打哂蛇餅你係咪當見唔到呀

大把地鐵站d 樓梯去到勁撚遠
你趕既其實都好多時係預左自己乜路程最快
有時條樓梯去撚到個出口既另一邊,根本兜遠路
最好就每條電梯隔離都有條樓梯啦,你地訓撚曬係倒都得
成個post都未有所謂英國研究嘅資料睇下

自己google啦,一味話人係theory
人地係實際count人頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞