究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
成個post都未有所謂英國研究嘅資料睇下

洗乜研究咪又係港豬最緊要返工
所謂全企 or 兩邊行﹐都係以一條死板規則取代個體決定嘅自由

因此無視咗個體嘅緩急﹐身體狀況﹐喜好等。

就好似共產主義一樣﹐聽落美好但毫無彈性﹐死板規則冇法應對所有情況

左行右企﹐令每個人可以根據情況決定行or企。

人多擠塞時﹐更多人唔想等選擇行﹐幫助疏導
怕行長電梯or唔趕嘅人﹐可以犧牲時間節省體力or減低風險。

電梯人流本來就好大變化﹐死板單一規則係因應唔到所有情況

呢句錯,次次都係返工放工呢d繁忙時間先最多人行。
理想: 唔想行嘅人會自動自覺排隊

現實: 屌佢老母大撚把人淨係望手機,個個都臨到電梯口先嚟打燈轉線,結果就塞撚住條快線,變咗有一邊電梯無人行又無人企,仲慢過兩邊企。

揸車撚表示同意

唔知點解一見到你呢幅圖就好想cap 返呢個位置出來

根本連行路都要整快線慢線 成鳩日係條街度妹下妹下 又突然停低
話電梯起黎唔預你行嘅所以要兩邊企嘅點睇香港站連住中環𠴱幾條扶手電梯
跟本就係人嘅問題多過左行右企嘅問題
朝朝早中環返工個個都左行右企不知行得幾順
九龍塘咩人多你自己諗下
左企完
根本兩邊企就全錯

拋開電梯維修唔講
話兩邊企,會快啲,大眾會受益個啲人
咁你兩邊行咪得囉屌你

乜撚野唔比人企?咁你又唔比人行?
叫我早幾分鐘出門口兩邊企?咁你唔遲幾分鐘出門口兩邊行?

唔好講乜撚野省體力啦
你要趕時間,又要唔行,又要無體力
你都識講啦,早d 出門口囉柒頭
根本兩邊企就全錯

拋開電梯維修唔講
話兩邊企,會快啲,大眾會受益個啲人
咁你兩邊行咪得囉屌你

乜撚野唔比人企?咁你又唔比人行?
叫我早幾分鐘出門口兩邊企?咁你唔遲幾分鐘出門口兩邊行?

唔好講乜撚野省體力啦
你要趕時間,又要唔行,又要無體力
你都識講啦,早d 出門口囉柒頭

所以我係支持左行右企
而且多唔多人都係左行
你有冇諗過排到仆街 係因為啲人四面八方咁湧入條電梯?
近近地去台灣日本望下人地會唔會咁

正解

正解

佢地唔會諗架,屌平民好過地鐵,中國人基因特質
成個post都未有所謂英國研究嘅資料睇下

自己google啦,一味話人係theory
人地係實際count人頭

但個研究係忽略咗繁忙程度
唔撚明
如果要有效率點解唔係兩邊都行
而係要兩邊都企
到時咪一樣排隊

正解

多啲電梯多啲位分散人流好過啦
又唔諗下香港嘅密度可唔可行
唔撚明
而係要兩邊都企
到時咪一樣排隊

繁忙時間你行定企都係要排 因為電梯得幾部,人就一車車黎緊

正解

香港人係最自私最低賤嘅人種黎

正解

多啲電梯多啲位分散人流好過啦
又唔諗下香港嘅密度可唔可行

根本香港人太多,政府唔屌地鐵唔屌走去屌乘客仲有班人好喜歡企道德高地,成日屌人自私自己就最撚自私

正解

香港人係最自私最低賤嘅人種黎

不嬲都係
香港人鐸縮算死草姐
我當你日日搭扶手電梯都行,一日慳一分鐘,一個月返二十日工就二十分鐘,一年慳到兩個鐘
未計你快個一分鐘可能趕得到班車,如果唔快個一分鐘可能要再用多五分鐘等下班
利伸我都做緊奴工,好明呢種心態
唔撚明
而係要兩邊都企
到時咪一樣排隊

整合上面既論據係
佢地話兩邊都企快過左行右企啊
英國研究講架
點解唔兩邊都行
因為唔係人人都想行喎
佢地話如果兩邊都行咁起條扶手電梯黎做乜喎
左行右企 將兩種唔同需求既人分開,係有效方法
咩兩邊企會快啲 真係好好笑,企得既人就唔係趕時間,所快咗既收益 並不明顯

最有趣係有人提出左行右企令人群堆係梯口等右企,係左行既人自私,定係右企既人自私?自己諗

明知自己右企,就唔好係左邊插埋去啦

正是 小弟讀Traffic都有講 有兩種system, 一種係system optimal 對成個系統最好 就係樓主所講嘅左右都,而另一種 就係對單一使用者最好嘅方法 就係左行右傾
而前者係被認為好唔realistic, 事實係冇人會為左令成個系統,即係大家平均地快左 而犧牲令自己慢左

一個簡單例子
大家明明知道平均分配交通先會成個系統快左 好似你將全港過海車平均分落三條隧道 成個系統會最快 同時最多人會受惠 但事實就係 正常人由Mk去灣仔一定用紅隧嘅 如果未到塞到仆街 都唔會用其他隧道(先唔好計價錢), 佢唔會因為知道平均分配會令個system最高efficiency就去走東隧西隧,你可以話自私 但係冇人會on9大愛到理其他人會唔會同時受惠 更遑論真係趕時間到仆街嘅打工仔 事實就係咁 即使香港交通預測都係用呢個方法(後者)去predict,唔會用前者(唔真實)

結論係 theoretically correct唔等於practically correct

要實施左右一齊企
除非長期有人喺左邊企頂住後面
或者立法 不過諗落都覺得on99咁

真係人太多嘅話(倒數活動個種人數)全部企可以接受
但平時就唔該咪做沖田總司阻住哂
特別係企係我面前阻住哂嘅契弟
我會直接叫佢借過
其實班五毛大陸仔係咁屌左行右企都係想消除香港文化 加快港支融合
左行右企 將兩種唔同需求既人分開,係有效方法
咩兩邊企會快啲 真係好好笑,企得既人就唔係趕時間,所快咗既收益 並不明顯

最有趣係有人提出左行右企令人群堆係梯口等右企,係左行既人自私,定係右企既人自私?自己諗

明知自己右企,就唔好係左邊插埋去啦

正是 小弟讀Traffic都有講 有兩種system, 一種係system optimal 對成個系統最好 就係樓主所講嘅左右都,而另一種 就係對單一使用者最好嘅方法 就係左行右傾
而前者係被認為好唔realistic, 事實係冇人會為左令成個系統,即係大家平均地快左 而犧牲令自己慢左

一個簡單例子
大家明明知道平均分配交通先會成個系統快左 好似你將全港過海車平均分落三條隧道 成個系統會最快 同時最多人會受惠 但事實就係 正常人由Mk去灣仔一定用紅隧嘅 如果未到塞到仆街 都唔會用其他隧道(先唔好計價錢), 佢唔會因為知道平均分配會令個system最高efficiency就去走東隧西隧,你可以話自私 但係冇人會on9大愛到理其他人會唔會同時受惠 更遑論真係趕時間到仆街嘅打工仔 事實就係咁 即使香港交通預測都係用呢個方法(後者)去predict,唔會用前者(唔真實)

結論係 theoretically correct唔等於practically correct

要實施左右一齊企
除非長期有人喺左邊企頂住後面
或者立法 不過諗落都覺得on99咁

立法最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞