究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
維持生活方式50年不變
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

有無諗過係後面排隊嗰班人入面亦有人趕時間
兩邊企哂咪疏通得快啲囉
就算比左邊你行 你都係快得嗰一兩分鐘
表達得有啲1999,唔知你明唔明

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行
唔趕嘅你理得一邊企定兩邊企

econ去睇 對行嘅人慳左嘅時間嘅value > 對無所謂嘅人慢左嘅時間

一句到尾 你趕咪行 唔行就收撚柒皮企閪埋一面
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

兩邊行晒就話快啲姐,兩邊企哂點快啲?
即係大家係咪認為
繁忙時間:左行右企因為左邊啲人係會keep住行所以快啲有效率啲
非繁忙時間:應該兩邊企哂,左邊成日空左無人企無人行,所以搞到慢哂後面塞住哂
即係大家係咪認為
繁忙時間:左行右企因為左邊啲人係會keep住行所以快啲有效率啲
非繁忙時間:應該兩邊企哂,左邊成日空左無人企無人行,所以搞到慢哂後面塞住哂

唔係非繁忙時間就冇人趕時間
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

econ去睇 對行嘅人慳左嘅時間嘅value > 對無所謂嘅人慢左嘅時間

屌咪講左囉,唔行會影響埋後面排隊嗰班人
日日行北角
起碼快兩分鐘
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

一撚定快過右邊排滿狂等, 左邊勁空 其中一d行會搵位轉入去企
如果話建議所有人並排咁行,兩邊都要行,你點諗?

個個人需求都唔同,朝早行快兩步快1分鐘,趕到就關門個班車快多兩分鐘,轉車個陣又等少兩分鐘,前後已經5分鐘。

你知唔知5分鐘做到幾多嘢?
Precise D講,你唔知時間幾寶貴?

你以為個個都$32 一個鐘,5分鐘價值$2.6?我提早5分鐘到公司回多兩個email唔好?
兩邊都行就最快 速度又平均
兩邊都行就最快 速度又平均

呢個真
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

屌咪講左囉,唔行會影響埋後面排隊嗰班人

後面班人之中趕果啲唔識突圍, 唔識早啲企埋車門避開啲唔趕嘅人?
你有幾趕就會有幾用盡方法去行快啲
除非你話俾人拎支槍隊住你個屎眼叫你慢慢行 否則你唔行=你唔趕時間
如果話建議所有人並排咁行,兩邊都要行,你點諗?

個個人需求都唔同,朝早行快兩步快1分鐘,趕到就關門個班車快多兩分鐘,轉車個陣又等少兩分鐘,前後已經5分鐘。

你知唔知5分鐘做到幾多嘢?
Precise D講,你唔知時間幾寶貴?

你以為個個都$32 一個鐘,5分鐘價值$2.6?我提早5分鐘到公司回多兩個email唔好?

搵咁多仲坐地鐵醜唔醜
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

一撚定快過右邊排滿狂等, 左邊勁空 其中一d行會搵位轉入去企

朝早返工未見過左邊勁空
大部分人有得行都會行 係有時見到啲廢老阻撚住曬 企左邊又唔撚行塞住一邊
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

唔趕既人就塞到仆街打蛇餅
算唔算蝕左比趕個d人
點解你value高就讓你又唔係有得分比其他人
樓主死on9仔
唔兩邊都行?
再者,你趕時間咪行囉
唔趕時間咪等多陣
有乜問題?

睇死樓主係個d又想快又唔撚想行既死大陸仆街垃圾
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

咁唔趕塞下又有咩所謂呢
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

你都話明唔趕,重蝕啲咩?
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

咁唔趕塞下又有咩所謂呢

地鐵清唔到人下一班又黎你都覺得ok
同其他人J貼屎忽再碎步行叫無所謂笑撚到屎都標埋
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

而家講緊啱唔啱
正常理解係搵一個socially optimal嘅方法
所以唔係睇個人得失係睇全部人

(ps每個人點value啲時間又depends on佢趕唔趕 所以唔係話成班人快左就等於好 所以個濕鳩英國研究可以收收皮先)

你有第二個理解請詳述之
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

兩邊企哂咪疏通得快啲囉

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行

算唔算蝕左比趕個d人

你都話明唔趕,重蝕啲咩?

好難受呀排隊 J貼屎忽再碎步ununun等去企,ok
魚蛋論
我唔要我快
我要大家一齊慢
樓主大陸仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞