究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
左行右企 將兩種唔同需求既人分開,係有效方法
咩兩邊企會快啲 真係好好笑,企得既人就唔係趕時間,所快咗既收益 並不明顯

最有趣係有人提出左行右企令人群堆係梯口等右企,係左行既人自私,定係右企既人自私?自己諗

明知自己右企,就唔好係左邊插埋去啦

正是 小弟讀Traffic都有講 有兩種system, 一種係system optimal 對成個系統最好 就係樓主所講嘅左右都,而另一種 就係對單一使用者最好嘅方法 就係左行右傾
而前者係被認為好唔realistic, 事實係冇人會為左令成個系統,即係大家平均地快左 而犧牲令自己慢左

一個簡單例子
大家明明知道平均分配交通先會成個系統快左 好似你將全港過海車平均分落三條隧道 成個系統會最快 同時最多人會受惠 但事實就係 正常人由Mk去灣仔一定用紅隧嘅 如果未到塞到仆街 都唔會用其他隧道(先唔好計價錢), 佢唔會因為知道平均分配會令個system最高efficiency就去走東隧西隧,你可以話自私 但係冇人會on9大愛到理其他人會唔會同時受惠 更遑論真係趕時間到仆街嘅打工仔 事實就係咁 即使香港交通預測都係用呢個方法(後者)去predict,唔會用前者(唔真實)

結論係 theoretically correct唔等於practically correct

要實施左右一齊企
除非長期有人喺左邊企頂住後面
或者立法 不過諗落都覺得on99咁

立法最好

高汁
上電梯經常性塞係右面
左面有人行不過唔算多
樓主你趕時間咪一齊行
唔趕時間排幾多都唔關你事
咩兩邊企會快啲 真係好好笑,企得既人就唔係趕時間,所快咗既收益 並不明顯

最有趣係有人提出左行右企令人群堆係梯口等右企,係左行既人自私,定係右企既人自私?自己諗

正是 小弟讀Traffic都有講 有兩種system, 一種係system optimal 對成個系統最好 就係樓主所講嘅左右都,而另一種 就係對單一使用者最好嘅方法 就係左行右傾
而前者係被認為好唔realistic, 事實係冇人會為左令成個系統,即係大家平均地快左 而犧牲令自己慢左

一個簡單例子
大家明明知道平均分配交通先會成個系統快左 好似你將全港過海車平均分落三條隧道 成個系統會最快 同時最多人會受惠 但事實就係 正常人由Mk去灣仔一定用紅隧嘅 如果未到塞到仆街 都唔會用其他隧道(先唔好計價錢), 佢唔會因為知道平均分配會令個system最高efficiency就去走東隧西隧,你可以話自私 但係冇人會on9大愛到理其他人會唔會同時受惠 更遑論真係趕時間到仆街嘅打工仔 事實就係咁 即使香港交通預測都係用呢個方法(後者)去predict,唔會用前者(唔真實)

結論係 theoretically correct唔等於practically correct

要實施左右一齊企

立法最好

高汁

篇文明明係講交通事實上係用左行右企,
但下面無啦啦話咩野立法左右企
冇人屌港鐵應該起多兩條扶手電梯?
香港人最鐘意內
香港人最鐘意內鬥
香港人最鐘意內鬥

請問如果香港D地鐵站咁細又起好哂
要係邊D位插多兩條電梯落去

一個簡單例子

要實施左右一齊企

立法最好

高汁

篇文明明係講交通事實上係用左行右企,
但下面無啦啦話咩野立法左右企

可能話立法最好果個師兄get錯野啦
根本現實唔會實行到"前者"
左右都唔畀行就最好

但要跑

樓主同英國研究都戇尻
支持左行右企
趕時間可以係左邊行
唔趕時間可以係右邊慢慢來

利申:
我左行時
如果有人企係左邊阻住
我一定出聲叫佢讓開
信英國研究
究竟香港幾時先可以死咁一堆好似樓主呢種咁戇鳩嘅垃圾
根本兩邊企就全錯

拋開電梯維修唔講
話兩邊企,會快啲,大眾會受益個啲人
咁你兩邊行咪得囉屌你

乜撚野唔比人企?咁你又唔比人行?
叫我早幾分鐘出門口兩邊企?咁你唔遲幾分鐘出門口兩邊行?

唔好講乜撚野省體力啦
你要趕時間,又要唔行,又要無體力
你都識講啦,早d 出門口囉柒頭

中哂

樓豬唔想兩邊行又唔想一行一企打蛇餅就搭𨋢
嫌搭𨋢慢早一個鐘出門口咪得囉
屌 快就快 慢就慢架啦 乜春快左10秒 快左十秒趕到班車啦 又以為自己邏輯分析 好撚肉酸
On9整體效率論,左右一齊行最有效率啊,咁想要高效率仲企乜撚野啊
On9整體效率論,左右一齊行最有效率啊,咁想要高效率仲企乜撚野啊

突破盲點

突破盲點

駁唔到

突破盲點

駁唔到

上電梯經常性塞係右面
左面有人行不過唔算多

你隻廢眼睇唔到幾多撚樣係左手邊cut線入右手邊

突破盲點

駁唔到

一陣佢地又話有人唔想行架啦 不過又想要提高效率 跟本矛撚盾
兩邊企係平均 快姐
咁趕時間個班點算?
早d 出門口?

你一條梯行vs企快唔快到10秒
比你真係快到10秒再6條梯早一分鐘夠未

一分鐘足以影響趕唔趕到個班車喇ching

即係如果明知趕唔到班車會趕到
但都淨係留一分鐘buffer出門口
會唔會係你有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞