究竟香港幾時先可以消除「左行右企」呢種on9觀念

551 回覆
109 Like 973 Dislike
兩邊一齊行啦,唔准企
話留條左邊俾人行嘅人係咪弱智

趕時間就唔好搭地鐵啦

俾你快到兩秒上早一班車咪差果分零鐘
我就唔信兩邊企對個人嚟講會快過左行右企喇,香港地返工時間趕頭趕命好正常,你唔趕就企埋一邊,我趕就行,有乜問題?趕時間就梗係理自己架啦,仲得閒去諗整體效率計埋數?
急步行上地面去埋大家樂買早餐,等外賣見到頭先企電梯嘅人先喺隊尾排緊,根本就唔係快嗰十秒咁簡單。當你行電梯出咗閘/上早一班車,之後遇到嘅事同企埋一邊嘅都唔同,例如過馬路咁啱綠公仔/等𨋢上office唔駛排咁長龍,根本就可以快好多。

對個人黎講唔係,但整體黎講,企兩邊係會快啲

真心問
個原因係咩?
唔多make sense
同埋點解有人話兩邊企就唔使排隊?

理想情況下
企嘅話就級級都企滿人
行嘅話通常每個人之間起碼有一級距離,但時間唔會快多過一倍
即刻用唔盡條梯
結果整體黎講慢左

主要問題係無咁多人想行,全世界想行既話,當然係左行右行最勁

用唔用得盡條梯同快唔快有咩關係
左行右企既話用唔盡條梯都快過左右企滿
快係指人流高左
試問人流高左,但整體點會慢左?
人流已經反應左整體既速度

都話無咁多人想行,個個想行當然會好快,點解我又要打多次

所以話唔要「左行右企」,而要兩邊企嘅人,小弟覺得有啲自私,又想快又唔想行,結果要想快而行嘅人減速遷就人地。

唔係個個想行,亦都唔係個個想企,所以同時畀人選擇企或行,我覺得恰當。
好撚雙重標準

有人係車廂飲食,就話狗鐵講明唔俾食野乜乜77

狗鐵成日開咪叫人唔好係電梯上走動,就完全冇人理

港畜即係洗畜
香港人口密度咁高,繁忙時間兩邊企哂根本唔可行
如果話建議所有人並排咁行,兩邊都要行,你點諗?

個個人需求都唔同,朝早行快兩步快1分鐘,趕到就關門個班車快多兩分鐘,轉車個陣又等少兩分鐘,前後已經5分鐘。

你知唔知5分鐘做到幾多嘢?
Precise D講,你唔知時間幾寶貴?

你以為個個都$32 一個鐘,5分鐘價值$2.6?我提早5分鐘到公司回多兩個email唔好?

操你媽的就不會早五分鐘出門嗎?
常常拿日本當例子,日本人會遲到嗎?他們這麼守時,是因為永遠早出門,有緩衝時間。

你係腦殘?

我早幾多分鐘,都唔代表我要起地鐵度浪費多5分鐘下嘛?我再早多10分鐘出門口,行電梯早15分鐘到公司唔好?點解係要浪費嗰5分鐘?

你拎日本人做例子下嘛?你繁忙時間去過人地個鐵路站入面睇過先講啦,企定定?人地推開你衝上去添啊。井底蛙淨係識得把口
智障就返大陸啦 咪撚留係香港
其實兩邊都企只係平均地快啲,但現實中就係有啲人趕時間有啲人唔需要趕,就係個幾十秒足以令人走咗一班車

最好情況,繁忙時間兩邊行
其餘時間,左行右企

邏輯問題
你一係趕時間一係唔趕
趕嘅你應該要行
唔趕嘅你理得一邊企定兩邊企

econ去睇 對行嘅人慳左嘅時間嘅value > 對無所謂嘅人慢左嘅時間

一句到尾 你趕咪行 唔行就收撚柒皮企閪埋一面

唔趕既人就塞到仆街打蛇餅
算唔算蝕左比趕個d人
點解你value高就讓你又唔係有得分比其他人

咁唔趕塞下又有咩所謂呢

地鐵清唔到人下一班又黎你都覺得ok
同其他人J貼屎忽再碎步行叫無所謂笑撚到屎都標埋

呢個point都有需要考慮
但因為左行右企instead of左企右企而會有清唔晒vs清得晒嘅情況出現in general係好少發生
(好少發生因為附近環境design要令到啱啱好一個方法就清到, 另一個方法清唔到, 正常理解應該機率低於兩個都清到 or 兩個都清唔到)

因為而家嘅討論無講明邊條電梯無specify附近環境 所以應該general咁去討論 呢個point應該too minor to consider.

你平時是在凌晨時份乘港鐵嗎🤔🤔🤔這也不算common situation?🤔🤔🤔

根本右邊排到仆街 左邊空晒
唔明點解兩邊企係清人快真係好耐無出街

出街出街,一日到黑淨係識出街,個地鐵唔知服務你d出街人士定番工人士多呢?
日日訓到黃朝八晏10點幾11點先「出街」梗係左邊空曬啦,人地繁忙時間嗰陣你仲發緊夢咋
見到樓豬呢類人我會直接撞開
負皮 上一頁 完
咁撚多五毛
一條電梯企全程要60秒
我當你2秒上一個
兩邊企人就每分鐘最多60人

如果一邊企一邊行
行既快少少 1秒上1個
咁呢條電梯每分鐘就運90人

識唔識撚識計數呀?
同我講整體效益?

樓豬果種諗法既人我屌晒你地老母
唔服就出聲駁鳩我
支持
所以我每日都好鐘意企起行果邊

然後大大聲屌鳩你老母"行啦仆街阻撚住晒"

我就唔撚行架喇,有本出手打鳩我

大陸仔死番支那啦
好多大陸仔同五毛係度屌左行右企呢個香港文化
咁撚多五毛

好多五毛想消滅香港文化加快港支
咁撚多五毛

好多五毛想消滅香港文化加快港支融合
你有冇諗過排到仆街 係因為啲人四面八方咁湧入條電梯?
近近地去台灣日本望下人地會唔會咁

港豬係鍾意快你一個身位上電梯 自覺快左一秒就係一秒

其實好撚 on 9

去過東京未 日本一樣係咁 仲繁忙過香港

日本係咁咁又點? 姐係日本就唔會有問題既?你都on99

人地用日本台灣做例子 呀 你閱讀理解係咪攞u
樓豬都係收皮啦 有d線要等7,8分鐘先有一班 遲一分鐘已經影響好大

我過海巴士, 三四個字先一班tim ....
早d 瞓, 早d 出門口啦....預到咁緊把鬼咩

考試考唔到滿分
老母:點解唔早d開始搵書?
唔小心? 點解唔小心d?
唔夠時間? 點解唔寫快d?

好似無講錯咁,不過呢,呢d point水平有幾高?

唔係話咩point ....
只不過, 講真, 返工預鬆少少, 唔駛趕頭趕命囉

對個人黎講唔係,但整體黎講,企兩邊係會快啲

真心問
個原因係咩?
唔多make sense
同埋點解有人話兩邊企就唔使排隊?

理想情況下
企嘅話就級級都企滿人
行嘅話通常每個人之間起碼有一級距離,但時間唔會快多過一倍
即刻用唔盡條梯
結果整體黎講慢左

主要問題係無咁多人想行,全世界想行既話,當然係左行右行最勁

用唔用得盡條梯同快唔快有咩關係
左行右企既話用唔盡條梯都快過左右企滿
快係指人流高左
試問人流高左,但整體點會慢左?
人流已經反應左整體既速度

都話無咁多人想行,個個想行當然會好快,點解我又要打多次

所以話唔要「左行右企」,而要兩邊企嘅人,小弟覺得有啲自私,又想快又唔想行,結果要想快而行嘅人減速遷就人地。

唔係個個想行,亦都唔係個個想企,所以同時畀人選擇企或行,我覺得恰當。

你有冇係繁忙時間搭過電梯?
當左邊有人唔行時就會左右企滿
同樣會達到樓主個case
左行右企其中一個case 係左右企滿
咁講會唔會好d
禁止班廢老繁忙時段搭地鐵仲好

廢老優惠改為非繁忙時段先有
左行右企 將兩種唔同需求既人分開,係有效方法
咩兩邊企會快啲 真係好好笑,企得既人就唔係趕時間,所快咗既收益 並不明顯

最有趣係有人提出左行右企令人群堆係梯口等右企,係左行既人自私,定係右企既人自私?自己諗

明知自己右企,就唔好係左邊插埋去啦
禁止班廢老繁忙時段搭地鐵仲好

廢老優惠改為非繁忙時段先有

其實依啲措施都有助疏導啲人流 但狗鐵撚會做咩
啲上左年紀既人啲時間好充裕 唔一定要係繁忙時間同上班族逼
如果真係有緊要事咪俾返半價囉 都叫做有個優惠 係冇2蚊咁平姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞