關於誤會鄺俊宇先生抄文一事

959 回覆
71 Like 1410 Dislike
鍾珀盈
藝術何價呀
最新交通黑點:連登
樓豬po正面相考慮放過你啦
好似唔係鄺囝爆全名先
呢次我撐鄺囝
fb "雷霆881 在晴朗的一天出發"
<a href="https://www.facebook.com/881onaclearday/photos/a.738126806229075.1073741829.737074803000942/1578442308864183/?type=3&theater
" target="_blank">https://www.facebook.com/881onaclearday/photos/a.738126806229075.1073741829.737074803000942/1578442308864183/?type=3&theater
</a>
晴朗接獲投訴,一名筆名鍾珀盈的網上作家於4月26日投稿散文比賽後,今早發現立法會議員,網上愛情小說作家鄺俊宇於6月20日刊登,題為《最好的》的文章與其參賽作品非常相似,鄺俊宇乃散文比賽評審之一,故鍾質疑鄺俊宇涉嫌抄襲。

是次比賽《天行小說賞》的主辦單位為天行者出版,鍾珀盈以《幸福的定義》一文參賽。6月20日,鄺俊宇於其專頁刊登一篇《最好的》文章,其中一句「幸福從來都是由你自己來定義,只要你認定了,那個人就可以是最好的」與鍾的原文「幸福從來沒有定義。因為這是由我們定義的。」非常相似,令鍾認為文章或涉及抄襲。

鍾已與出版社聯絡,出版社會應指正向評審了解,並回盡快回覆。

鄺囝真是無辜的
見樓豬咁慘我上網搵返資料

佢話自己入左決賽好似都無錯既
同埋參賽筆名係珀,而家俾人爆埋全名
鄺囝高招

全部得
存酒人
同殺人犯的女兒,係會想睇

唔係唔彩幸福的定義呀

又炒車

屌,如果真嘅話,今次我都炒左車喇
鍾珀盈

邊個咁大整估
咁而家係決賽定首輪
定決賽都有幾輪
上一個post咁悲憤, 講到嘔心瀝血畀人抄佐文
原來係自己思覺失調老屈人地
仲要鋪曬後路話人地一定會屈返佢轉頭
又一個自視過高嘅臭西港女

你4月寫, 人地6月post 就話人地抄你
依家真相大白, 人地2012年已經寫過, 咁係咪你睇完之後抄人啊
見樓豬咁慘我上網搵返資料

佢話自己入左決賽好似都無錯既
同埋參賽筆名係珀,而家俾人爆埋全名
鄺囝高招

全部得
存酒人
同殺人犯的女兒,係會想睇

唔係唔彩幸福的定義呀

又炒車

屌,如果真嘅話,今次我都炒左車喇

炒完一獲又一獲
俾人當狗咁撚
1. 「我不再需要地圖」係全抄Twilight 中文版《暮光之城》其中一句。
2. 「我們自己走出來的路」意義上是抄魯迅的。
3. 「能欣賞的風景」是全抄陳綺貞的《小步舞曲》
4. 就連「幸福從來沒有定義」,都可在網上其中一篇2012 年既網誌找到。

From fb comment
睇完呢個post再睇原post嘅感覺真係另有一番柒味

我都估唔到
1. 「我不再需要地圖」係全抄Twilight 中文版《暮光之城》其中一句。
2. 「我們自己走出來的路」意義上是抄魯迅的。
3. 「能欣賞的風景」是全抄陳綺貞的《小步舞曲》
4. 就連「幸福從來沒有定義」,都可在網上其中一篇2012 年既網誌找到。

From fb comment

文字獄
咁而家係決賽定首輪
定決賽都有幾輪

決賽有幾輪
四十個入決賽
首輪係出版社out20個
次論係四個評審每人分五個
之後可能係一人揀一個再battle
睇完呢個post再睇原post嘅感覺真係另有一番柒味

我都估唔到

樓主每一句都話返自己

樓主 我點都十卜你

既然係咁,我都原諒樓主了

more
點解得一張相
呢個故事說明左d無病呻吟既柒頭抒情文篇篇都係咁上下好難認

其實就好似街啲唐狗咁
屌你老母搞到我好撚亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞