老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
源於一次小病去診所睇醫生,醫生唔知點解寫信叫我屋企人去公院驗血而發現肝酵素高。
之後公院已經即刻唔比我屋企人走,斷斷續續都搞左差唔多個幾月驗左好多嘢先可以初步確定係胰臟癌。
所以真係好好彩。
但我屋企人果陣其實都有啲病徵架,例如經常肚痛同住院果陣,對眼會開始黃。
Take care
想請問胃痛嘅情況去到咩狀況?
Take care 呀樓主
陪多啲屋企人
樂觀啲一定撐到㗎
每1~2年檢查係最好
加油呀樓主
建議拎住report去私家專科問下意見先
祝福樓主爸爸
所以仲健在咁癲
take care
我爸都係因為咁走
樓主加油 多啲陪下你老豆
同時黎緊照顧佢嘅日子 你都應該會好大壓力
記得要搵下其他人傾訴/同你分擔

我老豆都係差唔多時候俾末期癌症帶走
唔入廠都唔肯辭職
未享受過退休生活就走咗
可能因為CT scan照到舊嘢唔算大,所以反而盡快做手術仲好。
如果許可或者有保險建議一路等一路睇私家
同埋睇多個醫生攞意見
我媽咪嗰陣夾埋中醫睇 幫佢托住西藥啲負作用 效果唔錯 打贏左第一仗 可惜幾年後復發擴散左
多過半年就係賺左
珍惜時間
加油巴打
好老實講 胰臟癌5年存活率低過10% 大多得1-2年命
唔想俾false hope你 希望屋企人可以放低手上嘅野陪下你爸爸
bless you
sosad 巴打撐住吉人自有天相 god bless you
佢寫咗紙叫我哋去照pet scan
話照完攞到報告就返去覆診
然後個護士叫我哋返屋企先 會寄比我地
而家報告都攞到但仲未收到信
驗血發現肝酵素高,一直無下降keep住200幾,到後期300幾
胰臟癌真係無乜野做到
個時老人家同醫生講 乜都唔想搞
靜靜地過埋就算
Btw 聯合醫院好似無腫瘤科
我估個醫生會轉介你去其他大院
點解你地同老豆咁老友但老豆咁快有事 點解我老豆咁神憎鬼厭又煙又酒都未死?
同你一樣呀巴打
當初一開始知道會短期內就失去親人 真係好難受好傷心
依家接受咗佢隨時會走,即使情況好,都只係活多一兩年,就唯有更珍惜餘下嘅日子,好好地開心過

諗到有啲人意外死 連同家人好好講再見都唔得 就已經覺得依家好好
唔好諗咩點解會發生喺自己身上啦,係中就中,加上根本好多人都有,呢度都見到
加油樓主
好好珍惜呢半至一年
可以嘅話就辭職同佢去玩下啦
樓主take care
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞