老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
拎住份報告去睇急症先
同同時睇下私家腫瘤科醫生

胰臟癌差得好快
要有心理準備而家武肺期間
唔係就走病房可能都唔畀人探
巴打take care
希望系有得醫果隻
無論咩情況
陪伴多啲、影多啲相
免得有咩事日後後悔
100% 死,仲好快。

陪埋佢過埋最後約一星期既健康時光
你有心等多啲人睇到相關資訊係好事,
我就太懶唔會打咁長文,
師兄點睇 immunotherapy (immune checkpoint inhibitor, CAR-T, 同埋 cancer vaccine), 係下一個 anti-angiogenesis
肝癌研究有冇咩突破?
係咪打左針?
痴撚線
希望下個到你生cancer
陪多尐個老豆啦
Take care
希望係好早期啦
又道德塔利班?現實的確係咁殘酷 有冇注意飲食 有冇定期body check?
巴打 一齊加油

想問下你媽媽而家情況點
我老豆主要係胃痛(?) 背痛 同無胃口
琴晚聽到佢攞止痛藥食 好心痛

另外介唔介意留個tg 傾下計
加油呀。希望世伯盡快好番。
加油
帶佢信耶穌啦
睇呢個 po 先知呢個病咁犀利
大部份癌症都會腳腫同埋瘦
真係要留意
好多人以為年紀大老人家好正常
其實唔係
Take care
邊避到咁多丫 講真
現代社會 99.99都係加工制品
講原材料整出黎既野 你又唔會整
寧願食垃圾買外賣 唔好以為外賣無
拎最常見黎講 成碗野都係加工制
垃圾丸 味精 淡奶湯

飲水你又鹽無味

我巷頭有個阿婆
仲要係素食 清茶淡飯
佢都生癌走左
避唔到
同武肺一樣 係你就係你
正如D煙剷食四十幾年垃圾中華牌都冇事 介埋煙
仲健康過你唔煙唔酒

人就係咁
前排我屋企人都係因為依個癌走,過程真係好辛苦,
樓主要加油 陪佢多啲
雖然病人樂觀好緊要 但其實胰臟癌承受既痛真係非一般
盡量幫得就幫

個陣都係冇錢睇私家 但公院根本冇咁快幫到你
特別係胰臟癌咁惡想快啲睇下有咩幫到屋企人個陣
唯有既係唔舒服都睇急症
出左PET scan result佢地約你覆診又係要等幾個星期
如果屋企人有醫健通既話 result會upload左
照完你預一個星期鬆啲再睇急症 醫生其實會見到出左報告
你同佢講下你情況好心急同埋屋企人好唔舒服
佢會安排你入院 因為等實在太耐 一定要入院先可以加快所有既程序

食野方面 真係會好冇胃口
唯有係飲多啲營養奶 之後如果要化療既話
依家都最好飲定 因為身體會好弱 同埋好多併發野發生
同埋奶其實滿足到佢病人營養 佢地唔想食野時都會覺飽嫁
同埋可以睇下Facebook 台灣有開個胰臟癌群組,
好多人教胰臟癌點樣食 咩情況點應該會好啲 可以參考下
我記得最有用係用牛肉去蒸 飲左啲湯佢
因為之後化療個人紅血都會球會跌 同埋要補充多啲蛋白質

大概係咁 希望幫到樓主 樓主要加油
陪伴屋企人去捱過依場難關 有你陪住佢我相信佢會開心啲
有咩想做都陪佢去做下 傾多計攬下多啲
咁關你撚事咩,你咪唔好入嚟囉
落井下石係咪以為自己好撚型?
加油,好好咁陪佢地,疫情時期要小心啲,帶到盡量同佢哋出去玩,可以忘記生病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞