老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
胰臟癌就算年年驗身都唔容易發現,因為個位置俾其他內臟遮住,一般超聲波好難睇得清楚,尤其腫瘤細少時。CT Scan 幅射量高,無情白事唔會年年做一次。

到患者覺得唔舒服,冇胃口食嘢,或者一食就覺得「頂」住,都已經後晚期。
好似好悲觀,但真係人總有一死,活得長不如活得好。好好陪伴佢。
對病人黎講,走得快,有走得快既好。
你有無問多幾個私家醫生,睇下佢地有咩意見?
加油樓主
板長壽司個創辦人都係呢隻癌,2017 check到而家都健在,當然唔知佢詳細情況,同埋佢應該用咗好多錢去醫
一般肚痛入急症都係check啲基本血即係白血球呀血色素呀肝腎功能等等,好少一嚟就check癌指數,除非你個人又黃曬又輕咗好多好suspicious係癌症
同埋就算有肝癌/胰臟癌,都要視乎個腫瘤位置,如果無影響到啲膽管嘅話肝功能可能都仲係正常。
點解話胰臟癌成日一發現就末期,主要係胰尾/中間生癌嗰啲,無咩病徵,可能淨係間中痛下痛下咁,同胃痛好難分。如果係胰臟頭嗰啲反而會塞住啲膽管,咁就多數都會早啲發現到,眼白變黃呀 小便普洱茶咁深色呀 大便又變灰呀諸如此類
巴打加油
樓主加油 唔知講乜好
加油
加油 陪佢多啲
手術30萬到
電就10萬到
加油
要有心理準備老竇心情會變差 要多啲包容佢

情況穩定之後俾人趕出院嘅話 唔好揀私營安老院 可以請假請工人或者送佢去療養病房(例如靈實醫院或者賽馬會黃竹坑,要幾萬蚊一個月),最好問吓醫生可唔可以住療養病房(例如天水圍醫院綜合專科病房)

疫情之下需要自行檢測先可以探病,好可能一個禮拜得一次,要向姑娘提出想探多幾次,否則佢哋唔會主動問

加油
加油
建議去睇私家
有屋企人同樣情況
但未開始電就惡化得好快走左
加油
如果未想屋企人知
建議樓主可以拎齊報告去私家嗰度睇拎個意見
起碼可能大概知道有冇得醫如果依嘅話幾多錢
養和個腫瘤科好似可以家人拎齊證件報告代見醫生
有識人係果度睇醫生 詳情可以pm

仲有你喺政府嗰度睇有冇幫佢開醫健通
因為如果有開到
私家醫院醫生可以開埋睇到公立醫院嘅報告
俾多啲意見都好
但如果冇開到到時睇醫生嗰陣拎埋病人身分證睇
take care
糖絕對要戒,唔戒盡量減
對肝臟心臟好差,食得多死梗
多謝各位嘅意見同鼓勵
我哋公屋撚 冇買保險 所以都未必會去私家了

樓主,真心有經驗想分享俾你,如果想知留tg。唔係sell野放心!

樓主如果負擔到要盡快去私家攞意見、做檢查,決定咗用咩療程先攞醫生信返公立。公立做呢啲嘢太慢,往往錯過治療時機,同埋啲新出嘅標靶藥同免疫治療政府都可能未批,出面私家先會俾你試新藥。參加啲新藥嘅研究隨時唔洗錢醫真係唔好齋等公立。
巴打加油

其實body check 會唔會check 到胰臟有事?
會唔會未嚴重果陣就發現到
仲有白飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞