老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
因為感同身受睇到喊
樓主要加油 同埋好老套咁講 唔開心一定要搵人傾
唔好自己一個收收埋埋 自己嘅心理都好重要
TAKE CARE
膽管癌?
但樓主真係叫你爸爸試試斷食/生酮飲食
癌症好倚賴糖去複製同製造能量
斷左糖佢地會搞唔掂
你可以上網搵下
好多人戒左真係有好轉
雖然唔係話100%
但戒糖已經係最容易最冇傷害最值得試既方法
好過食啲咩藥有時愈搞愈衰

同埋保持心境開朗,珍惜每一日
至少咁樣人生就無憾

加油呀!
Ching 你咁樣等於叫樓主老豆自殺 佢已經唔夠營養仲叫佢斷食wtf
Check 啲咩先知有冇
揾 doctor X 有得醫。

蜂須賀都係手術醫返好。
每次癌post都有你呢D巫醫撚點人去自殺
抗癌最需要能量你叫人去斷食
擴散晒去消化/代謝器官你又叫人去食高油高蛋白 仲要生酮用勁多代謝quota去排走
加油 心態好重要
要show比你老豆睇你同屋企人都好支持佢努力屌底病魔
希望世伯早日康復啦
睇到眼濕濕

樓主要堅強 祝Uncle長命百歲!
TAKE CARE
癌症好隨機…
癌最恐怖係早期嗰陣時無病徵
到咗覺得有少少唔舒服去照一照
先發現已經擴散
係度分享
可能其他人都需要呢
利申: 癌症患者
話你知,治療過程好辛苦,但唔可以放棄治療!全部樓上叫人試自然療法,神醫中醫果d食屎啦!地獄留咗位比你哋!
你試下拎個報告去counter到約覆診
我屋企人最近係瑪嘉烈睇嘅流程係咁 拎到mri/pet scan報告後就去約
同埋最好裝埋ha go可以睇到約左邊日覆診
當然呢個唔係一個正統治療方法
所以我都只能要樓主上網搵下資料
再睇下試唔試
最緊要都係心態正面
活在當下珍惜親人就無憾
師兄你做 cancer bio research 應該見過好多次 preclinical studies
落到人體實驗就 fail 嘅案例
你做依行應該知道90年代未2000年頭好興嘅 angiogenic switch 理論
Harvard Med 嘅 Judah Folkman 仲串到話係十年內會搞掂癌症
大家搞咗一大堆 anti-angiogenesis 嘅藥出嚟, 例如 Avastin, 最好發現好多抗藥效果欠理想, 宜家 pivot 咗去 angiogenic normalization hypothesis
我個 professor 當年做 post-doc 聽過Folkman個 talk, 每年都同學生講去鞭佢屍
唔係話 Warburg effect 唔好, 但我好懷疑任何一個 approach 係會攻克到癌症, 我都好希望多啲人試多啲唔同 approach 去醫癌, 但本身消化系統癌症再斷食係 clinic 方面好難 manage 得好, 樓上兩位師兄應該無意 offend 你。

利申: 無係外國讀緊 cancer biology PhD
你又真係有paper
佢好有心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞