老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
收到 thanks ching!
ching , 呢兩隻邊樣好
巴打你屋企人點呀
留個tg圍爐下呀
ching , 比較呢兩隻,邊隻好啲?

定都係睇口味為主
係呀
所以真係冇一個特定方法醫到
同埋就算生酮, 我都唔鼓勵真係少少糖/碳水都唔食
因為始終完全切斷某種營養攝取同特登食多油/蛋白質未必係好事
所以我係斷食多,但食野時我會注意攝取多種營養,樣樣都食啲
有時俾自己放下假食返3餐/同朋友食飯咁
主要係想身體平日維持低血糖,同夠維他命同礦物質
但同時"放假"時都train 下身體可以應對消化多少少食物同糖份

當然人人唔同體質
要自己判斷同睇身體情況去試/停
但暫時以我學到既知識去睇
我認為咁做係make sense 去令自己健康啲
至少唔好糖尿病 (因為好多病都係由呢度開始)

其實要健康啲真係唔使做好多野/好嚴格
每餐減啲碳水/糖既份量,食多啲新鮮蔬果(菜重要啲,水果都可以係高糖)
少食零食/用nuts/菜/低糖生果代替
已經有改善
只係少少effort 換黎健康我覺得好值
預防勝於治療
對我唔係少少, 食好野 is entertainment
[url]https://www.youtube.com/watch?v=rLpx2p3iIv8[url]
其實唔使好嚴格斷哂
凡事太極端都唔係好事
同埋人人體質唔同,要慢慢轉同試
慢慢減下飯量,同蔬菜低糖水果代替
少食甜野零食
平日去散下步消耗多餘既血糖
已經好大幫助
主要係唔好俾血糖經常維持高水平就得
巴打 take care
擴散已屬第四期,開懷迎接每一天吧!忘記惡症纏繞,說不定有意外驚喜。
我都好鍾意食好野
香港人點會唔鍾意?
但我睇到屋企人因為呢啲病十幾廿年而受好大折磨同痛苦
更連累身邊人去操勞擔心

Your body is the temple of your soul
我會問自己:我想唔想重蹈覆轍?
我唔想咁痛苦困係一個冇自由既軀殼
而我係咪咁都控制唔到口腹之慾呢?
我從來都唔係啲咩極端撚, 人生在世我都係求開心
所以我取中庸之道
我平日返工可以既就食少啲 (仲可以專心做野唔使食完晏恰眼瞓)
想享受我會盡情享受美食
我只係想好好保護我身體健康
所以我既靈魂能夠住得開心, 心靈夠健康

人人唔同選擇
你今日做既選擇會決定你將來得到啲咩
冇話啱定錯, 自己承受到結果唔後悔就可以了
速癒素飲左冇耐 係屋企人啲朋友介紹 所以答唔實你
係飲加力康多啲 效果都ok
聯合有腫瘤科,你應該拎報告同轉介信去腫瘤科門診約期
請常新症都好快睇(快極都係要一兩個禮拜)
(個個睇腫瘤科都係生cancer,個個都想快
想問係咪全身檢查驗超聲波發現?
冇記錯係MRI, 都係因為阿爸出過事,我都開始減肥同一年照一次腹部超音波驚有遺傳
但係上網又話初期用超聲波係照唔出 我阿媽又係胃痛加背痛
問下醫生先,最終可能都要內視鏡超音波,都係個句盡快睇醫生
有冇接受任何治療方法?
你屋企人都好快會中 到時記得幫我問下佢黃定藍
我一日食兩餐,早餐唔食,汽水唔飲,間唔中先食下飯,日頭好少食飯
睇台灣醫療網講

1. 下腹痛+背脊痛
2. 痾灰屎+ 好多油
3. 食欲不振+ 體重下降
4. 眼睛出現黃膽
5. 茶色屎

請立刻尋求醫生協助
茶色尿
thanks ching! 加力康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞