老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
去睇下祖墳,可能有破損入水
希望平安無事🙏🏻
買營養奶
Impact
Fresubin
萬寧屈臣氏有得賣
巴打咁樣幾好丫
我睇你都唔覺得難做
食少早餐其實都差唔多16-8斷食

其實只要比平日減左量已經係有幫助
不過好多人睇得太遠,以為要好嚴格會好辛苦
驚肚餓,驚咩低血糖
(其實就係食慣左,身體咪提你食野咪覺得餓
會覺得低血糖其實就係身體慣左高血糖,一低少少就唔舒服)
從而唔肯踏出第一步

最緊要係自己做得舒服持之以恆
多多少少都冇所謂
逐少做慢慢就發覺啲咩汽水零食果啲根本冇咩好食
係習慣問題

咁少既effort 換到健康
仲慳埋錢食少啲垃圾野
可以將啲錢擺落買優質有機食品
重質不重量
我做得好開心
咁你地治療嗰段時間有無飲營養奶?
都有唸下經

多謝CHING 指教!
會叫屋企人試下!
有TG GRP 入?

我諗家人都危, 係肝, 亦係等聯合, 由超聲波確診到今日都仲等緊

頭尾就黎2個月
明白, 多謝!
其實家人已經係一直低糖小肉有蔬菜水果嘅生活

但無奈生命就係咁

有時真係都冇辦法
加油呀!
我親人都係經歷長期困身既病
所以我明你既感受
同就算長氣都講兩句,幫到就幫,冇用咪由佢

人始終都要走
長短其實冇所謂
最緊要係活得開心自在
珍惜身邊人
大家知道家人朋友都有愛就無憾啦!
加油巴打
唔係group 只係留個tg大家傾下計
樓主加油,我媽咪都係上年發現,距就比較好彩,發現得早,有機會做手術. 建議去私家睇下有冇做手術機會,有就儘早做,唔可以拖。做完手術去公立醫院做化療.
ching其實係癌症要食少啲蛋?
家人一人一粒無激素蛋 ....因 唔想瘦得太快時無營養
ching 2隻都有肥到? 同加左白血球量?

有無話邊到買可以平少少
我親人得番呢一個了

希望搏一搏

同時都明白生命盡頭分開係難免

盡力做,預備定最差,但希望做到最好或比較好
佢係點醫?
速癒素飲得好少 答唔到你
加力康就飲左可以叫做維持體重
一開頭都有叫重左2kg嫁 後尾化療都係太勁
又冇胃口
所以叫做冇點輕都算係咁了
我之前買係個叫健樂寶醫療用品店 有網站你可以睇睇
佢包送貨 好似都叫做平咁啲
巴打你都要加油 個陣都係得返一個親人
望住佢面對胰臟癌好辛苦 都好心噏
幫又幫唔到佢啲咩 痛都係病人經歷緊
有你陪住佢 佢應該會好開心好安慰嫁
你同屋企人都要加油
覆埋白血球量先 我屋企人個陣做化療太弱
做下停下 但停個排飲返足夠量既奶都pass到白血球
不過我諗個個人身子唔同 你可以試左先
不過平時都要食多啲蛋白質野 化療實在太勁
巴打普通身體檢查?
人生無常,冷靜面對,處變不驚。
加油 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞