老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
T cell therapy入唔到實體瘤, 唔知幾耐先克服到
因為胰臟太入,check唔到、難發現,又冇明顯病徵,或者又係以為胃痛,普通嘢醫生唔會話叫佢照MRI,就係要擴散到出肝、膽管醫生先見到。

所以突然體重大幅下降係有患癌風險,我老豆當年以為自己係男人更年期之類先體重下降
樓主加油!撐住!
好好珍惜所有相處時間
爸爸都係同一隻病 早排走左
一開始係不停肚痾但又搵唔到咩事
去到照超聲波先發現

如果決定係公立醫 咁唯有等啦
等得黎個病情都會轉變得快
好好珍惜相處時間
已經係改變唔到既事實
仲行得走得既話
想食咩就盡食 去邊就照去 完成哂心願
後事點安排都要交低定好啲
胰臟癌都有免疫治療?想知多少少
保重巴打 同佢影多啲相拍下片 日後就靠你睇住老母
陪佢多啲. CHING保重
胰臟癌生存率最低
巴打好好珍惜
俾多d時間陪佢
入醫院反而會辛苦到死埋喺醫院,加油
😭胰臟癌真係死亡率好高,珍惜最後時光
理性嘅講胰臟癌本身就好難醫,同埋已經走埋去肝到,可以話醫唔到,太aggressive 嘅treatment 只會增加痛苦,勸你唔好電唔好化療,enjoy 最尾嘅日子,做多啲想做嘅事算

利申:垃圾rn,老豆肝癌死
但你已經擴散左去肝,肝分解蛋白質,如果你斷糖,咁就要由 fat 同 protein 去拎營養,但你肝又唔好,咁點搞呀?? 同埋你殺的細胞本身都係胰臟同肝臟來,咁你點解決癌同普通細胞爭的營業平衡?? 先能夠準確地殺到你想殺的癌細胞而唔係個病人??
留名跟巴打學野
你老豆好有智慧,睇得開
好多老人家就算8-90 都接受唔到自己會死
加油樓主
識人又係胰臟癌
之前痛到好辛苦
要做手術唔知block咗啲神經線定點先無咁痛
同埋後期食得愈來愈差 食幾啖就嘔
唔知樓上講生酮嗰啲有無用
但樓主記得好好珍惜相處嘅時間
睇過兩個啦 意見都一致
公立醫院只係驗好多普通野,血糖同膽紅素已經係極限。
而癌指數一般要出去搵私家或 clinic 去驗,多數收錢就肯做。
一啲啲
要睇條款
Take care
樓主
我阿爸都係,第四期,仲要之前已經中過腸同肺
今次係第三次,同你case 類似,起初都係以為胃痛
通常痛得都係比較遲發現,所以胰臟癌存活時間好低,通常avg得半年
但佢都可以過多兩年,仲健在
最辛苦唔係佢走,而係每一日睇住會瘦同虛弱個種無力感
佢而家90磅都無,約高165
唯有開心d過,樂觀d
共勉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞