老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
樓主加油啦,我老豆幾年前都係咁走。一樣係以為胃痛,最後發現已經周圍都係,頭搭尾個半月就走左。

多點時間陪下佢同屋企人,留意一下佢地情緒變化。好好照顧自己,呢段時間你要頂住。有咩搵兄弟傾下。
加油
我諗現行方向應該係先切除腫瘤,再用修改過既免疫細胞去殺死轉移既細胞,英國有個女人轉移全身嗰陣就係靠呢個方法救番條命。
Take care 巴打
如果情況嚴重 政府應該會排得好快
你可以睇一轉私家叫佢轉介去政府 好似會快少少嫁
姐係你唔可以係公立驗到自己有cancer? 除非你已經病入膏肓逼佢check?
癌指數呢d其實唔係好sensitive。只係好過唔驗咁解。

咁當然,如果你個數字高到突破天際,咁的確唔駛照都知奶左野。
LM
香港尤其是,嚮屋企煮野的人少。
返到屋都八九點,煮條毛。變左好多時出街食。但有時候出面d汁其實落左好多糖。
有胰臟癌病人CA19-9 好正常,亦有好人好姐CA19-9高於正常,但你唔會因為篩查原因每幾年做CT 同MRI 再加上CT MRI 有時啲incidental finding 搞到你做完biopsy 發現係benign , 咁搞法人都癲,所以好難有效篩查
Steve jobs on9姐, 用alternative medicine醫
臨死前先後悔但已經醫唔切
最on9係, 胰臟癌之中, 佢果隻係相對易醫
如果一開始用西醫方法, 依家仲生勾勾
定期做磁力共振唔知得唔得
medical野就負責任D, 唔好鳩UP啦唔該
我諗未見胰臟癌前,先見糖尿…..

有d 就話慢性胰臟炎會導致癌

不過都有好多人從未試過有事,一黎就四期胰臟癌,你真係吹佢唔漲
take care, 你爸爸有你呢個孝順仔已經好幸福!陪佢多d
醫生其實都係如實講病情姐,可以點樣唔亂講嘢呢,唔通病人問仲可以捱幾耐,醫生仲要答佢會好返咩

一來違犯專業操守,二來咁樣對病人都係唔尊重

病情惡唔惡化同情緒係有d 關係,不過病人知道晒自己病況後唔一定就會情緒低落囉
呢啲只係胰臟癌既可能成因既其中幾個,大把醫生都講過同樣說話,咁佢地又算唔算鳩UP呢請問?我引述番佢地既說話又點唔負責任呀。
RIP
ching我想問下肝癌晚期,可以搏下唔吸收糖類,即唔食白糖,白米,但用馬玲薯代替? 會有啲用?
胰臟癌走得好快

珍惜時間
馬玲薯即係複合碳水化合物,代謝一打散都係變返葡萄糖, 無咩分別
但如果真係想戒走糖,醣,又想keep到主食,應該點?

肝病本身唔想加重代謝脂肪蛋白質負擔
陪多啲爸爸!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞