老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
我記得以前有個醫學節目講過,雖然大家都關胰臟事,但胰臟癌同糖尿病係冇咩直接關係,雖然後症患者患上前症風險較常人高。仲記得佢話前者通常係攝取過量糖份引用,而後者其實主要係肥胖引起既。我諗有糖尿病既人經常要控制血糖,計番可能比常人更低風險。之前睇過一啲資料,通常一嚟就四期嗰啲好大機會係慢性胰臟炎引起既。
有讀醫既朋友話

人體其實每秒都會錯誤製造出癌細胞,但免疫系統有機能會清除。

如果呢個機能降低左,就會失控變腫瘤。

無論點樣切,點樣電,如果無辦法修正免疫系統既機能,係一定會復發。

斷食似乎同刺激免疫系統機能有d 關係,雖然未知機制係點。

不過佢最後講左句,地球上既藥廠係唔會係呢d 食療、自然療法類既野投資同做研究。佢地只會不斷否定呢d 野既成效。

因為如果咁賤價既方法就醫得好cancer, 以後藥廠就無錢賺,人太過長壽都會做成社會負擔
上面位師兄可能知道多啲, 用戒糖方法 (Warburg Effect)去醫癌好少數據, 唔係話一定無用, 暫時未有大型具指導性嘅臨床實驗
sorry,打錯,係引起唔係引用。
我見好多好好嘅巴絲講左好多經歷,想補充少少確定左患癌時間未必好多,會唔知點同屋企人講好正常,不過愈遲身體會愈虛弱就乜都做唔到,建議整理一下思緒同屋企人坦白,睇來緊日子會唔會盡早治療或者有咩想做會好啲,樓主頂住!
撐住
樓主記得睇!!!
樓主一家加油
盡量陪多啲爸爸 留多回憶
祝福你哋
有無打針?
有個朋友打完之後乳癌

記得買定d癌症奶 治療期間食唔到野都要飲
同做治療前食多定多d野儲定體力先
之後會瘦得好快
咖啡?
之前無線個監製錢國偉都係呢個病死,佢係肥仔,但steve jobs唔肥喎
請問營養奶係邊隻? 不同癌病都可以飲同一隻?
ching,我睇過要靜脈注射,就咁食丸好難在身體維持高劑量
唔關事啦

乳癌係發展得比較慢既cancer

可能要幾個月甚至更長時間先發展到有機會摸得出既程度
專係for癌症嘅營養奶都可以
係唔同口味嘅分別
可以買唔同味比你爸試下先
頂住 巴打
樓主保重
抽多D時間同屋企人陪爸爸
我明白嗰種感受
盡量忍住喺佢面前表現得輕鬆少少
關心佢陪住佢多啲
私下要搵朋友傾下開解下情緒
雖然唔知條路有幾長(當然越長越好), 但係身邊嘅人都要有好嘅身心健康先可以好好陪佢行落去
所以你同屋企人都要頂住
Take care呀爸打
steve jobs其實係內分秘腫瘤,好少人有,但預後一般好過普偏嗰種
佢仲要延後咗成年先用西醫治療,普通嗰隻就未必可以拖到咁耐,冇記錯由確診到死都接近十年時間
一路都有講法話佢唔拖嗰一年時間嘅話會冇事
咁老實講我地大家都唔知喬布斯既具體生活習慣係點,佢健康狀況同遺傳基因係點,我地又係唔知,不過美國好似有一篇文章話佢既胰腺癌係因為年輕時長期接觸有毒化學物質而引起既。
癌指數,當然你問返醫生好啲
cancer嘅嘢除咗後天因素,可能都係基因取決多,講到尾都係講運嘅病
你冇運就要比別人努力更加多(防範後天因素)
可能你點防都係你嘅,所以都幾無奈
Steve jobs 果隻係neuroendocrine tumor冇咁惡
但一般既Pancreatic carcinoma 惡好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞