老豆原來中咗胰臟癌…

659 回覆
1482 Like 23 Dislike
之前老豆胃痛咗好耐 去照胃鏡話係胃酸倒流 醫生建議做胃嘅手術
後來轉咗個醫生做個測試 準備做手術
發現胃酸倒流其實唔係好嚴重

但係佢輕咗好多 又冇胃口 又背痛
再睇急症話癌指數好高 摸落去個肝有嘢
懷疑係肝癌 叫我地照pet scan

當兩老接受咗可能係肝癌 點知我今日去攞報告見到係胰臟癌 仲轉移咗肝到
我而家扮睇唔明份報告 唔敢話比佢哋知住
仲要咁啱今日收到電話 大伯中風走咗 真係禍不單行
通常胰臟癌 發現都係末期 要珍惜埋呢半年
要快D好返
轉移咗已經末期
胰臟癌係得幾個月
有個好錫我嘅親人係因為胰臟癌去,我人生第一次見到一個人點樣畀呢個病折磨到死,死之前神志不清,食乜都嘔,本來肥肥白白,最後瘦到屁股都冇肉坐都坐唔到,諗起都好想喊
好似話嗜甜同肥胖都有機會中
好明白你嘅感受
要好好陪伴佢
同時都要好好照顧自己
有無話咩不良習慣會搞到咁
65 早幾個月辭咗職諗住醫好個胃酸倒流先
Take care..
想問下 胃痛 同 背痛 既情況/程度係點樣?
Take care 時刻都要睇住佢 驚有突發事件
爸打, 問下老豆想去咩地方,有咩想食, 多d陪下老豆, 盡可能滿足佢

我老豆肝癌都走左半年
CA pancreas真係killer
好好地運用剩返嘅日子
快啲話佢知,等佢安排自己剩返嘅日子,唔好以為唔話佢知係為佢好
頭先老豆話胃痛 忍唔住同佢講咗
佢好堅強 話人總要一死 係早同遲嘅分別最緊要係舒舒服服咁走
身後事同d錢已經諗好曬 安排好

原來聽住老豆講呢啲 個心真係唔知點咁
糖、防腐劑
巴打加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞