【甜故】(賤格金融才俊)<我生活什麼都不缺,缺嘅係一個女嫞>

1001 回覆
409 Like 77 Dislike
岩岩個篇真係寫得好正

點正法先?
終於唔使著返條褲

因住凍親呀

開槍係咪即係「已射」?
好L正吖
Give me more
喺巴士睇到褲都頂爆
喺巴士睇到褲都頂爆

唔好側邊個阿嬸見到👉🏻👈🏻 而為你對佢有意
喺巴士睇到褲都頂爆

唔好側邊個阿嬸見到👉🏻👈🏻 而為你對佢有意

阿Sue嚟...
咁既速度點對得住我地呀樓豬
各位大大,公司有事要出trip 聽日先番,盡力聽晚出一篇。錫番唔好嬲豬豬💋💋
好撚正
求加速
完。
幾時有文? 等得好苦
推多兩下
又推
說好的出文
欺騙我地感情
「Sue依度5000蚊,夠你買今個禮拜嘅餸,多左嘅你攞去啦」
「知道…多謝Sir」
「你唔好諗住喺食材方面偷工減料,我食得出架」
「知道Sir」
「仲有呀,依度有一張中醫嘅藥方,你拎去比中醫配,然後自己煲離飲。依一樽藥,你同我每日食一粒」
「咩離架Sir?」
「你唔好理咁多啦,你同我食就得架啦。你唔好諗住呃我或者扣喉,我一兩個星期就會知你有冇食架。仲有呀,依排我想飲生魚木瓜湯,你同我煲,ok?」
「Ok Sir」
「O咩K姐,你知點煲咩?我淨間比個list你跟住買,跟住煲就得架啦」
「知道 Sir」
「咁你今日好好咁做野,我要出門口喇」
雖然今日係星期一,不過我唔似平時借助cocaine或者大麻幫自己提神去迎展依五日嘅工作。原因係,我今晚放左工約左阿玲去做義工,唔想比佢見到我吸完毒嘅攰樣。
「叮」手機嘅短信聆聲響起
「see you tonight?」
「sure dinner first?」
「I am afraid we can only grab something quick. The event will start at 7」
「ok. We meet in shum shui po?」
「ok ☺ see you then」

番左成日工,我好不容易離開公司揸車去深水埗。今晚做咩義工我跟本冇概念,只知道係阿玲叫我,所以想去….至於深水埗?我諗我好似未離過…
泊好架車我就依阿玲指示去到一個類似社區中心嘅地方,一入到去,見到有好幾個南亞裔嘅家庭,仲有好多小朋友,冇幾耐我就見到阿玲走到我身邊。
「今日做義工係做啲咩架?」
「冇架~今日係同你離認識下啲少數族裔,之後可以登記做下義工,幫下小朋友補下習囉」
「哦~你成日離架?」
「唔係啦~我之前離過一次架咋。不過今次想同你一齊離囉」
「點解呢?」
「我覺得你個人好呀嘛」
聽到佢對我有咁嘅印象,不禁有啲漸愧
「咁依家點?洗唔洗捐錢?」
「哈哈 你可以架,淨間你問下佢點捐囉。」
「歡迎各位離到我地依個活動呀 …我地今日…」活動主持講
接著就係差唔多兩個小時嘅交流,可能對一般人離依啲活動嘅著眼點係啲好得意嘅小朋友,但我將所有注意力放哂係阿玲身上。見到佢同啲小朋友玩,我見到一個母愛泛濫嘅阿玲,唔知佢做媽咪又係咪咁呢?
完左活動之後,我同阿玲係深水埗食糖水,沿路見到啲人都用奇異目光望住我地,仿佛好似異族一樣,同依個區域嘅人格格不入。我同阿玲坐低左之後講:
「依度啲人啲目光都幾奇怪架喎」
「緊係啦,深水埗最多窮人,你可能一身嘅打扮已經係佢地成個月嘅人工架啦,所以我地對佢地離講係好少見」
「係嘅…啱啱啲小朋友好得意呀何?」我嘗試搵話題
「得意~不過佢地真係好慘。喺香港住嘅小數族裔真係好慘…個制度本身跟本冇幫佢地融入社會。無論佢地點努力,要融入主流都因為自己膚色變得困難。」阿玲講到哽嚥起離
「咁依家都好左好多啦,你見又有個警察,又有個喬寶寶」我安慰道
「好左?可能表面上囉。你有眼睇架,仲有好多被迫上絕路,入黑社會。黑人呢?香港有好多黑人都比人歧視」
「係嘅…我明白」
「仲有喺香港工作嘅菲嫞、印嫞呢?可能佢地未必留喺香港一世,但好多時都會喺我地依個城市生活十幾年。佢地有冇得到應有嘅尊重呢?」
「好多菲嫞同印嫞都好狡猾嘅~」
「咁一定啦!但任何種族都有衰嘅人架啦,但唔代表我地要歧視佢,即使歧視佢地又會有改變咩?」
「你啱你啱」
「唔好意思,我成日講依啲野都好激動。」
「哦….唔緊要。」
「阿峰,如果個個都好似你對人咁好就好喇…你肯比你個工人多半日假」
「…..欸..咁…我一個人住…佢冇咁多野做,咪…係囉…比…比佢放多半日囉」
「一個三重芒果西米露,一個西瓜涼粉」侍應生送上糖水
「嘩!好靚呀!等我影幅相先!」
「係喎!你影啦」
「個侍應真係救我一命」我心諗
「咦,我地好似都冇影過相喎,不如selfie咯」
「好呀!」
就這樣,我同阿玲過左個苦甜交雜嘅星期一晚
各位巴打,唔好意思,尋日番到都偷笑,搞到好夜。所以出唔到,請見諒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞