【甜故】(賤格金融才俊)<我生活什麼都不缺,缺嘅係一個女嫞>

1001 回覆
409 Like 77 Dislike
「出外識朋友啱嘅!識啲大個自己嘅,多啲野學得到呀女」
「哈哈 做個朋友啫 我都唔知有冇野比到阿玲學」
「阿峰 你夾多舊雞啦」阿玲媽咪話
「我老婆煮啲雞同蟹冇得頂,出面真係食唔到!你食多啲!」
「知道Uncle!我會!」
「係呢?你屋企人多唔多煮飯架?」阿玲媽咪問
「冇呀 哈哈 兩親都過左身喇,有個女嫞煮飯我食囉」
「哦~咁你多啲上離食飯啦!」阿玲媽咪話
「哈哈哈 睇下有冇機會啦 哈哈」
「人地煮野都好好食架!」
「哦 係咩?搵次煮比Auntie食」
「哈哈 實好架!我都想跟你學點整個蟹!」
同阿玲同埋佢啲屋企人傾下計,食下飯,就咁樣我喺阿玲屋企過左個好「特別」嘅星期日晚。可能對於好多香港嘅家庭,星期日晚本應該就係咁樣。但係對我離講,依啲同屋企人簡簡單單食餐飯,我真係好多年冇試過。出左國讀書好多年,番到香港死鬼老豆都仲要走離走去,我做左幾年野,佢一退休就走左,冇幾耐阿媽都跟住走。身邊啲親戚都係「利」字行頭,好地地點會叫我去佢屋企食飯吖?即使佢地叫到,我都未必敢去。
「阿玲!你送阿峰落去啦~」
「得啦 阿媽 我會啦,你唔見我著緊襪咩?」
食完飯,阿玲陪我落去,送我上車....準備離開嘅我,剛才喺一個500幾呎嘅單位同阿玲屋企人熱鬧過後,我心裡有一份說不出嘅黯然。我同阿玲兩個喺𨋢入面都變得沉默,大家都好似有種難以解釋嘅落幕情緒。我唔肯定阿玲點解會咁,但我知道我有啲唔捨得。唔捨得唔係啱啱auntie嘅廚藝,唔捨得嘅係一家人嘅天倫之樂…
「多謝你今晚叫我離食飯」我打開話夾子
「傻啦~爸爸邀請你嘅~」
「嗯…」
一路行,我都唔知同阿玲講啲乜……但我唔捨得阿玲同佢屋企人嘅感覺有增無減…眼前就係我架車。
「好啦…你…小心揸車喇…」阿玲說
「阿玲…可…」
我張開雙臂往阿玲纖瘦嘅身軀送上懷抱,緊緊咁攬住阿玲
「多謝你呀 今晚」
「嗯…」
依一刻我希望成個世界可以停止幾秒,好讓我好好感受阿玲帶比我嘅溫暖
「你…你冇野呀嘛?」
「冇…」
「好啦,我走喇,下個星期再見啦~」
「bye bye~」
我走上我架911,帶住難離難捨嘅心情返屋企。唔知咁啱定咁橋,隨機竟然播起周杰倫首一路向北…
番到屋企,一個人坐左喺梳化,諗番一個又一個同阿玲嘅畫面,其實快樂係咪真的需要用金錢堆砌出離?其實食過幾多條女、買過幾多架車又係咪咁重要?究竟…身邊咁少親人朋友,係命中註定…抑或係我嘅問題呢?
「卡咯卡…」開鎖嘅門聲響起
阿Sue番左離,佢好內斂咁講:
「我番離啦 Sir 」
依一刻望住佢,我就覺得佢好擬眼。一個咁靚嘅單位,望住香港人都嚮往嘅馬場景,換番離唔係一個我愛嘅人,換番離只不過係一個印尼妹。一個普通中產家庭都afford到嘅印尼妹…點解番離嘅,唔係我老婆?唔係我女朋友?唔係一個我愛嘅人?唔通我真係窮得只有錢同一個印尼妹?
我返房,拉開抽櫃裡嘅cocaine,拿出銀包張一千蚊紙,卷趗張銀紙,對住一行cocaine一索!啱啱嘅所有情緒都拋諸腦後,我走到阿Sue間房前……
今日都食左個印尼妹 反應一流

師兄有冇路數?介紹下
係呢個位停。,

師兄有冇路數?介紹下

包膠吓
等左咁耐去到甜位先停

加速加速
開心一定係錢砌出黎
睇睇下,live左

等個幾月後應該可以一炮過結
睇睇下,live左

個幾月後應該可以一炮過結

巴打相當樂觀
我覺得等幾個月後應該可以一炮過結
食完蟹蓋 隊埋草添

有無智者睇到當中撲索迷離 又引人入勝既關係

利申:睇唔到
食完蟹蓋 隊埋草添

有無智者睇到當中撲索迷離 又引人入勝既關係

利申:睇唔到

邊有隊草呀?睇左野喎
食蟹有咩問題
講主角再次感受返家庭溫暖
應該會發現自己都係屬於紙醉金迷 夜夜笙歌既世界
放棄呀玲瘋狂搵西屌
食蟹有咩問題
放棄呀玲瘋狂搵西屌

識啲野喎
蟹蓋等於雞脾,主角見到人地屋企當正佢係個女嘅男朋友,令到主角想正正經經搵條女好奇咩?

主角處於予盾之中
以前我都覺得夠洗就夠
食蟹有咩問題
放棄呀玲瘋狂搵西屌

識啲野喎

鋪排完唔該邪化重甜
食蟹有咩問題
放棄呀玲瘋狂搵西屌

其實我上面唔係話緊食蟹有咩問題,而係如果幾百字寫唔到個張力出黎,
就唔需要格硬PO上黎,寫夠一千字二千字,真係出到啲野先PO,
反正依加仲留係度睇緊嘅,一定唔會催文嘅。

即係我睇完幾百字,個反應就係 哦.. 咁樣,
而唔係例如好似之前車阿玲咁想知下一篇講阿玲點諗,
主角會唔會睇樓時就做啲咩咁,真係無可否認近幾篇係平鋪直敘左啲,
個尾話收就收,令人無追睇下一篇嘅意欲。

真心同認真嘅意見,真係唔係個蟹蓋嘅問題...係個尾收得唔好...
明唔明姐
樓主你出文慢唔緊要我肯等,只求你會好好對呀玲
食蟹有咩問題
放棄呀玲瘋狂搵西屌

其實我上面唔係話緊食蟹有咩問題,而係如果幾百字寫唔到個張力出黎,
就唔需要格硬PO上黎,寫夠一千字二千字,真係出到啲野先PO,
反正依加仲留係度睇緊嘅,一定唔會催文嘅。

即係我睇完幾百字,個反應就係 哦.. 咁樣,
而唔係例如好似之前車阿玲咁想知下一篇講阿玲點諗,
主角會唔會睇樓時就做啲咩咁,真係無可否認近幾篇係平鋪直敘左啲,
個尾話收就收,令人無追睇下一篇嘅意欲。

真心同認真嘅意見,真係唔係個蟹蓋嘅問題...係個尾收得唔好...
明唔明姐

啱聽,有point!
樓主你出文慢唔緊要我肯等,只求你會好好對呀玲

關我咩事啫!凌鋒想點咪點咪點囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞