[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#77 咩MOON都冇貨

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
有冇得直接台灣訂去香港其實
依家又唔知lg c2 個價... 上網睇好多rumor 都話唔平...
因為C2 48 仲貴過C1 啱啱出個時
貴一舊usd 姐
之前仲吹緊10K USD 內
依家應該冇可能..我估最平都要萬2-萬3
小心代理, 爆mon賴人為
10k usd
10k hkd
捐去明愛

個mon D色睇到眼痛... 24吋 仲要勁厚邊
我呢排wfh得多都眼痛 但點分 我係隻dells2409
度下度下張台 如果想玩雙mon好似27吋有啲窄
如果24吋 2k mon 有無啲咩推薦/評價?
見出得少 我估應該有啲天生原因
u2722qc係用邊個牌子panel🙏🏼
之前行電腦商場個sales 話2022年出hardware 防藍光mon係唔係真?佢話software 防藍光就有色差。

我上網睇左好耐都無hardware blue Ray filter 呢啲野
冇公開
最近想換mon,想問下24吋,144hz有咩選擇?
2k 144hz黎講邊隻抵屌D
VG27AQL1A vs VG27AQ
$3599 vs $3099
貴500贏在HDR400 VS HDR 10, 170hz vs 165hz
同埋n卡機 adaptive sync 同 free sync是咪無分別
https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/asus-tuf-vg27aq-vs-asus-tuf-gaming-vg27aql1a/1640/15402?usage=3623&threshold=0.10
VG27AQL1A色準好差
HDR400 多5hz 冇分別
VG27AQ都有G-SYNC Compatible
2K144hz仲有冇其他抵屌選擇 我爬文見以前個post係推呢隻的
想買2k 144Hz既gaming mon
本身考慮緊gigabtye m27q
不過個kvm又冇乜用
有冇其他mon推薦
Budget大概4000以下
s2722qc減到3千抵唔抵買 用開macbook pro想加個mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞